1) Exploze v Doněcku: Ruská TV právě ukázala video kráteru, který zůstal po této explozi a ten je prostě obrovský. Kráter je asi 10 m hluboký. Umístěný je sice na území chemické továrny, nezasáhl ale žádnou hlavní budovu. Jestli tam na tom dotyčném místě exploze nějaká stavba byla, to není možné říci: země je černá, všechny stromy spálené a nic tam nezůstalo. Experti z DNR odhadují, že výbuch měl ekvivalent 1 tuny TNT.


Zvuk exploze byl slyšet 50 km daleko. Z tvaru kráteru to nevypadá, že by šlo o termo-barickou výbušninu (FAE), ale ekvivalent 1 tuny TNT je o dost větší než 500 kg bojová hlavice, kterou unese raketa Točka-U. To mě vede k domněnce, že Ukrajinci mají nějakou novou zbraň nebo přinejmenším upravenou.

Jen jedno víme jistě, že nebyla jaderná. Také se divím tomu, co sakra zkoušeli zasáhnout – možná chemickou továrnu, pokud tomu ale tak bylo, tak ji asi tak o 1000 m minuli. Takže v tomto okamžiku upřímně nevím. Rovněž bych všem chtěl připomenout, že junta opětovně proti vlastnímu obyvatelstvu použila bílý fosfor:

„Západ“ s ničím z toho ale zjevně nemá žádný problém a nějaké válečné právo ho nezajímá. Co je ještě třeba vědět?

2) Ukrajinská měna (Hřivna) je ve volném pádu:

Samozřejmě, že to ani trochu nepřekvapuje, ve skutečnosti je to nevyhnutelné. Říkám to už měsíce: Ukrajinská ekonomika je mrtvá. Úplně mrtvá.

3) Ruská letecká základna na Kypru?

Nejspíš jste už ty zprávy slyšeli: Kypr má zjevně v úmyslu Rusku nabídnout letiště na Kypru. Někteří ruští experti tuhle nabídku zavrhují jako, že je k ničemu. S tím já nesouhlasím. Samozřejmě, ač není tahle základna k ochraně ruských vojenských aktiv v regionu nezbytná (prostě proto, že tam žádná nejsou), tak je zrovna umístěná ve velice citlivém východním Středomoří:

Vzpomínáte, jak Rusko poslalo Úkolové síly Námořnictva k syrskému pobřeží, aby Syřanům poskytly radarové krytí, a tudíž zabránily překvapivému útoku USA pomocí křižujících střel či letadel? Kdyby měli Rusové základnu na Kypru, a k takové situaci znovu došlo, tak by ruské Letectvo mohlo poskytnout tolik potřebnou podporu ruským Námořním úkolovým silám. Rovněž uvážíme-li, že Kypr je blízko Izraele a Egypta Irák není o moc dále, tak by se centrální umístění takovéto vojenské základny Rusku mohlo velice hodit. Takže ač takováto základna – pokud k tomu dojde – nebude základnou k vedení bojů během války, tak může poskytnout úžasnou podporu v dobách krizí.

The Saker

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  vineyardsaker.com