Poslední průzkumy od Fox News po pařížských útocích ukazují, že Donald Trump předbíhá demokratickou čelní kandidátku Hillary Clinton (kdyby byly volby dnes, tak je to velice těsný souboj), ale nejvíce titulků lákalo to, jak to pod povrchem republikánských nominací vře. Po jednom či dvou týdnech nadějí vedení Republikánů, že by Ben Carson mohl Trumpa dohnat, se ukázalo, že tento penzionovaný neurochirurg lže a má slabiny v zahraniční politice („jasně nemá ani ponětí, o čem mluví,“ jak uvedl jeden zasvěcenec od Republikánů z Iowy), což vyslalo čísla z jeho průzkumů do propadliště… a Cruz jde nahoru.


Vede to Trump…

Ale Cruz ho trochu dohání, zatímco Carson se propadá… (jak referuje Right Scoop)

[quote align="center" color="#999999"]

Nový dnešní celonárodní průzkum dat sebraných do cloudu od NBC News z hodně velkého vzorku více než 2400 těch, kdo jsou Republikáni či tíhnou k Republikánům, ukazuje, že Ted Cruz se vyšplhal o osm bodů na druhé místo v závěsu s Benem Carsonem s 18%. Trump je samozřejmě pořád na prvním místě s 28%.

Na tomto průzkumu je zajímavé to, že ho vidíme zpětně až do letošního dubna a tento nový Cruzův průzkum je vyšší, než kdy byl, zvláště v poslední době:

Také Carson se držel Trumpa, když proběhl poslední průzkum koncem října, avšak značně se propadl na 18%. Vypadá to, jako by Trump v posledních asi 15 dnech nahnal pár bodů.

Rubio od posledního průzkumu vyrostl, ale jen o pár bodů.

Zde je pár tabulek, které ukazují, jak si kandidáti vedou u různých subkategorií:

[/quote]

* * *

Širší průběhový ukazatel od RealClearPolitics sice také ukazuje propad Carsona, ale vzepětí Cruze je méně výrazné…

Jak hlásí Politico, objevení zahraniční politiky jako hlavní věci v presidentské kampani znamená pro Bena Carsona největší hrozbu – žádný další republikánský kandidát nemá v této oblasti takové slabiny.

[quote align="center" color="#999999"]

Teroristické útoky v Paříži z minulého týdne – v kombinaci s četnými prohřešky v mezinárodních otázkách – poškodily Carsonovo postavení vedoucího kandidáta, tvrdí lidé zevnitř, kteří řekli, že tento penzionovaný dětský neurochirurg nezvládl formulaci soudržné zahraniční politiky a ani neprojevil zběhlost v těchto otázkách. Značných 71 procent Republikánů říká, že je to Carson, kdo je ze všech 14 republikánských kandidátů v zahraniční politice nejslabší – daleko za všemi ostatními kandidáty.

„Evidentně nemá ani ponětí, o čem mluví,“ řekl jeden Republikán z Jižní Karolíny.

„Naprostá nejapnost Bena Carsona vás přivádí do dávných dnů toho Uz-beki-beki-stán-stánu,“ dodal Republikán z Iowy vzpomínající na katastrofální interview Hermana Caina před čtyřmi lety.

Zahraniční záležitosti nikdy nebyly Casonovou silnou stránkou, ale tato záležitost začala nově rezonovat s teroristickými útoky v Paříži z minulého týdne. Carson se od té doby v interview propadal a New York Times přišel tento týden s povídáním 83 letého Carsonova poradce, který popisoval, jak potřebuje tento kandidát intenzivní vedení, „aby vypadal chytře.“

„Carson je tak mimo mísu,“ řekl Republikán z vnitřních kruhů v Iowě, že „si myslí, že Kurdové jsou speciální druh wisconsinského sýra.“ [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com