V neděli jsme zdůraznili klíčové prvky projevu proneseného minulý týden v Kalifornii na Reaganově národně obranném fóru mužem, který se nebojí odvážit se do (takříkajíc) „nebezpečné zóny“. Ano, je to Ash Carter vznášející se ve V-22 Osprey nad USS Theodore Roosevelt a tato dost legrační momentka byla vyfocena jen dny před tím, než tento šéf Pentagonu varoval, že Moskva by mohla chtít na US házet atomovky (a ne, nebylo to myšleno jako nadsázka, opravdu to naznačoval) a to, že Washington potřebuje bedlivě sledovat „vzestup“ Číny.


A to vše přichází na pozadí absurdního harašení zbraněmi ze všech stran, které přichází z Jihočínského moře a z Baltu upřímně řečeno, mohla by to sice být čistě zlatá politická komedie, nebýt skutečnosti, že v poslední době nabrala situace obrat k velice vážné, když to teď vypadá, že US síly speciálních operací by nakonec mohly skončit střelbou s Rusy a s Hizballáhem u Aleppa anebo s Íránci u Raqqa podle toho, kam se Washington rozhodne na syrské půdě umístit své „poradce“.

Ale přes skutečnost, že Rusko v Latakii vybudovalo letiště a vypadá, že je nachystáno doslova převzít Střední východ spolu s ajatolláhem, tak ti, „co ví“, si zdá se, myslí, že větší hrozba je ve Východní Evropě, kde je NATO zuřivě odhodlané „vzdorovat“ ruské „agresi“, i když rozsah, v němž je Kreml „agresivní“ určitě vypadá, jako by Putin šel po sunnitských militantech v poušti a nikoliv po krajně pravicových dobrovolnických batalionech na Ukrajině.

Obavy před potenciální bitvou epických rozměrů v Baltické oblasti podnítily činitele, aby provedly série válečných simulačních her ve snaze určit pravděpodobný výsledek a jak jsme si už před pár měsíci všimli, US v nich pokaždé prohrály.

No ale „US vojenští vůdci ve snaze to napravit navrhli vysílat do Evropy více rotačně se obměňujících sil k posílení americké přítomnosti a k vystupňování cvičení, v nichž se bude vzdorovat potenciálnímu vměšování Ruska s převozy vojsk pro případ krize s Moskvou,“ hlásí WSJ s odkazy na tu samou Carterovu řeč z minulého týdne. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto nové kroky umožní v kterémkoliv okamžiku zněkolikanásobit US brigády v Evropě se zvýšením tohoto počtu nad současné hranice.[/quote]

Vrchní spojenecký velitel Severoatlantické smluvní organizace generál Philip Breedlove řekl, že by rád viděl, jako rotující síly v Evropě více brigád. Rozhodnutí o tomto návrhu, řekl, bude přijato „během několika následujících měsíců.“

Generál Mark Milley, náčelník štábu US Army, řekl, že Armáda propracovává svůj výcvik, aby se zajistilo, že US vojska budou schopna se utkat s hrozbami představovanými ruskými silami, když se učí utkat se s hybridní válkou, v níž se mísí pravidelná vojsky i nepravidelné síly, propaganda a nekonvenční taktiky šíření zmatku. Rovněž řekl, že upřednostňuje – dočasné – vysílání více vojsk do Evropy.[/quote]

Kdo ví, co tím Milley myslí, když naznačuje, že Kreml se snaží „šířit zmatek“, ale z této rétoriky si lze odnést to, že začíná znít už jako něco z roku 1939. Opora pro to:

[quote align="center" color="#999999"]

Takové kroky, řekl generál Milley v interview s Wall Street Journal, jsou kritické pro zajištění toho, aby v Evropě nepropukl žádný nový konflikt.

„Agrese ponechaná bez odpovědi nejspíš přivodí ještě více agrese,“ řekl.[/quote]

Milley v podstatě činí jen lehce zastírané odkazy na politiku appeasementu vůči Hitlerovi. Zpět k WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Návrh na více rotujících sil musí formálně rozpracovat plánovači Pentagonu a pak být schválen Obamovou administrativou a financovaný Kongresem. Vojáci budou tlačit na to, aby financování pro to bylo zahrnuto do rozpočtových požadavků poslaných na Capitol Hill už počátkem příštího roku, říkají tito činitelé.

Ruští činitelé to v neděli odmítli komentovat. Vyšší ruští činitelé opakovaně říkali, že mezi rotujícími silami a trvalým posílením je jen nepatrný rozdíl. Rovněž opakovaně obviňovali US a NATO, že to oni jsou v Evropě agresoři.

„Mám obavy, že když se potýkáme s Ruskem v Sýrii, tak odvracíme oči od Donbasu,“ řekl v interview generál Breedlove. „Proč bychom měli chtít naše první jednání o tom, jak spolupracovat na přítomnosti v Sýrii a pak případně dovolit, aby si zraky světa zvykly přijímat to, co se stalo na Krymu?“[/quote]

Ano, „proč bychom měli chtít“ situaci ve východní Evropě de-eskalovat a ztratit perfektní šanci dostat se do války se střelbou i tam? A zde více o tom, jak vyslání tisíců vojáků brání, aby „napětí nepřerostlo do konfliktu“:

[quote align="center" color="#999999"]

Činitelé obrany řekli, že NATO se vyhne masivnímu posílení vojska a radši bude spoléhat na způsoby, při nichž bude přesunovat malé počty vojáků z US jak během krizí, tak i proto, aby zabránilo, aby napětí přerostlo do konfliktu.

Armáda má v současnosti v Evropě umístěné dvě brigády – každá s asi 3 500 vojáky. V US vyčlení jednu další brigádu, aby sloužila jako regionálně určená síla, která bude rotovat s přesuny do Evropy a z Evropy. Generál Milley řekl, že by rád do těchto rotujících sil pro Evropu přidal více brigád a přidal i vrtulníkové jednotky, ženijní týmy a dělostřelecké brigády. [/quote]

A jak vidíte, tato situace je s každým dalším dnem stále vratší. Washington teď mluví o vyslání „jednotek útočných vrtulníků“ a „dělostřeleckých brigád“ do Pobaltí, jako by si myslely, že US jsou už ve válce. Aby bylo jasno, Rusko v tom všem není zrovna nevinně – jak už jsme při mnoha příležitostech říkali. Ale ze strany NATO to se udržování představy, že jsme vrátili hodiny někam do 60., 70. či 80. let, začíná stávat jakýmsi sebenaplňujícím proroctvím a s touto poznámkou to uzavřeme jedním dalším komentářem od Milleyho, který vysvětluje, že ač „se nikdo nechce vracet zpět… do Studené války,“ tak bychom ve skutečnosti, „právě to měli dělat“:

[quote align="center" color="#999999"]

„Nikdo se nechce vracet do dnů Studené války,“ řekl generál Milley. „Nepotřebujeme už tak ohromná cvičení jako Reforger. Ale koncept Reforgeru, v němž cvičíte pohotovostní síly, …, to je přesně to, co bychom měli dělat.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]