Minulý týden jsme si v článku „Obama s Kerrym hází ručník do ringu: USA jsou připraveny přijmout v Sýrii Asadův režim,“ všímali, že Washington s Rijádem poprvé s mručením dovolily, aby měl u stolu, kde se vyjednává politické „řešení“ krize v Sýrii, místo i Teherán. To samozřejmě dává smysl vzhledem k tomu, že je to ve skutečnosti Írán a jeho zástupné armády, kdo odvádí převážnou většinu práce v pozemních bojích na podporu Assada (a odvádí i velkou většinu práce v bojích v Iráku, ale to je prozatím jiný příběh).

To samozřejmě vytváří mimořádně nešikovný scénář. Je to tak, že když US, Katar, Saúdská Arábie a Turecko zkouší ve stejné místnosti vyjednávat s Ruskem a s Íránem, a když jsou zavřené dveře a média nejsou v doslechu, tak se můžete vsadit, že „diplomacie“ uletí oknem. Konec konců Rusko s Íránem jsou si dobře vědomy, že Západ a jeho regionální spojenci už roky nalévají zbraně a peníze ISIS, al-Nusra a jen Bůh ví, komu ještě dalšímu, nejen ve snaze svrhnout Bashara al-Assada, ale i podvrátit šiítský vliv na Arabském poloostrově. To není právě ta věc, kterou mohou diplomaté jednoduše přehlédnout, i kdyby chtěli, a na druhé straně rovnice je Moskva s Teheránem dost jasně usilující o obkličování Saúdské Arábie a o vykopnutí US z regionu během toho, co představuje Středovýchodní puč.

Aby to bylo ještě horší (nebo alespoň surrealističtější), je tu jaderná dohoda s Íránem. Krátce, Washington teď vypadá už úplně směšně, když Teherán v podstatě vpadl do země, která hraničí s Izraelem, způsobem, který nejenže posiluje kapacity Hizballáhu, ale i jeho mezinárodní reputaci (když tato skupina je teď zjevně „osvoboditelem“ národů). Mezitím je Netanyahu téměř bezmocný, a nemůže s tím nic dělat, jelikož Putin v podstatě nad Sýrií zřídil bezletovou zónu. Krátce: Teď by byla legrace být ve Vídni mouchou na zdi.

No, a aby bylo jasno, začínáme vidět, jak napjaté ty hovory začaly být. Jak referuje Reuters, trvalo to jen jednu schůzku, aby Írán ztratil se Saúdy trpělivost. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle íránských státních médií Írán v pondělí řekl, že se stáhne ze syrských mírových rozhovorů, jakmile zjistí, že jsou nekonstruktivní, když uváděl „negativní roli“ svého hlavního regionálního rivala Saúdské Arábie.

Světové a regionální mocnosti včetně Íránu a Saúdské Arábie se v pátek sešly ve Vídni, aby prodiskutovaly politické řešení Syrské občanské války, ale nepodařilo se, jak se očekávalo, dosáhnout konsensu o budoucnosti presidenta Bashara al-Assada.  Írán ve válce Assada podporuje, zatímco Saúdská Arábie podporuje rebely snažící se ho svrhnout.

Bylo to poprvé, kdy se Teherán s Rijádem sešly u stejného stolu, aby řešily válku, která se vyvinula do širšího zástupného zápasu o regionální dominanci mezi Ruskem a Íránem na Assadově straně a na druhé straně Tureckem, US spojenci mezi arabskými státy Zálivu a Západními mocnostmi, které v různé míře podporují rebely.

„Některé země, zvláště Saúdská Arábie, v prvním kole rozhovorů sehrály negativní a nekonstruktivní roli… Írán se rozhovorů, pokud neponesou ovoce, účastnit nebude,“ citovala ISNA říkat náměstka ministra zahraničí Hosseina Amira Abdollahiana. [/quote]

A zatímco Írán Saúdy obviňuje, že „sehrávají negativní roli“, tak Saúdové Írán samozřejmě obviňují z „okupace“ Sýrie.

[quote align="center" color="#999999"]

V sobotu na regionální bezpečnostní konferenci v Bahrajnu řekl saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir, že hlavní překážka na cestě k dohodě při Vídeňských rozhovorech má co dělat s načasováním Assadova odchodu.

„Druhá má co dělat s načasováním a způsoby stažení zahraničních sil ze Sýrie – zvláště íránských sil, na které my, shodou okolností pohlížíme jako na okupační síly,“ dodal Jubeir. [/quote]

Jak už jsme při mnoha příležitostech uváděli, Írán do Sýrie pozvala vláda. ISIS a al-Nusru s největší určitostí nepozvala, takže tu je v jistá míra, ve které jsou Saúdové a jejich zástupné armády „okupačními“ silami.  Každopádně zpět k Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Abdollahiah z Íránu řekl, že Jubeir trval na tom, že „přítomní na schůzce by měli rozhodnout o osudu legálního presidenta Sýrie… místo Syrského lidu.“

Rovněž popíral, že by Írán měl v Sýrii nějaké bojové síly.

„Jsou to vojenští poradci, kteří přišli na žádost syrského režimu, aby bojovali proti terorismu,“ řekl.

„My jsme řekli, že Írán v posledních týdnech v Sýrii zvýšil svou přítomnost. Saúdské Arábii do toho nic není, jak Islámská republika bojuje proti terorismu.“ [/quote]

S tím je těžké se hádat, a když je toto částí rétoriky, která prosákla do tisku, tak si jen můžete představovat, co se asi říká za zavřenými dveřmi.

Samozřejmě, že zase poznamenáme, že to je jen další potvrzení toho, že tady jsou US na špatné straně historie. Nikdo neříká, že ajatolláh nebo Bashar al-Assad jsou nejbenevolentnější vůdci v historii státnictví, ale Washington podporuje režimy, které přímo pomáhají těm samým sunnitským extremistům, které Západní média světu předvádí jako metlu lidstva. Jak minulý týden řekla kongresmanka Tulsi Gabbard, hraničí to s šílenstvím.

Mezi tím už je na nohou i Strafor, aby uváděl, že hlubší dialog mezi Washingtonem a Teheránem je nevyhnutelný, jelikož Írán vystupňoval svou účast v mezinárodních záležitostech:

[quote align="center" color="#999999"]

„Ač nejvyšší vůdce ajatolláh Ali Kahmenei opakovaně varuje, že Írán Spojeným státům nemůže v diskusích mimo jaderný problém důvěřovat, realita je taková, že jaderná dohoda byla jen odrazovým můstkem k daleko širšímu strategickému dialogu. [/quote]

Ano, ke „strategickému dialogu“, o kterém si lze představovat, že bude zvláště zábavný, jelikož Washington se pokouší vysvětlit, proč byl Írán ocejchován statutem státu páriů a vykázán do „Osy zla“, zatímco Saúdové (kteří letos popravili 142 lidí) jsou tak nějak „dobří hoši“, i když podporují ty samé extremisty, o kterých každý tvrdí, že s nimi bojuje.

Nakonec je tu zase další příklad toho, že vůdce, na kterého byla Západní veřejnost navyklá pohlížet jako na nepřítele, pronáší prohlášení, která náhle vypadají podezřele střízlivě, zde je ajatolláhův názor na představu, že by měla skupina zahraničních mocností mít možnost rozhodnout o politickém osudu suverénního státu:

[quote align="center" color="#999999"]

„Nemá žádný smysl, aby se jiné země sešly a rozhodly o systému vlády a hlavě státu. To je nebezpečná inovace, kterou by žádná vláda na světě nepřijala, kdyby na ni měla být uvalena. Řešením syrského problému jsou volby.“ [/quote]

Tak to tu máš, Ameriko. Teď se ti dostalo poučení o demokracii od ajatolláha Ali Khameneiho. Alexis de Tockquieville se obrací v hrobě.

Uzavřeme to následujícím stručným výňatkem od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský státem vlastněný vývozce zbraní Rosoboroněxport v pondělí uvedl, že připravuje kontrakt na dodávku raketových systémů S-300 Íránu, ohlásila tisková agentura Interfax. [/quote]

Zdroj: zerohedge.com