Bojovníci extremistického hnutí IS, které je v Rusku zakázáno, utekli z bojiště v Bajdži na severu irácké provincie Saladdín, oznámilo vydání Iraqi News s odvoláním na zdroj, který nechtěl uvést své jméno. Podle informace zdroje, 14 zběhlých bojovníků bylo popraveno na rozkaz předáků uskupení. Dodal rovněž, že sami předáci „žijí v strachu, a většina z nich utekla do provincie Ninive". Oficiální mluvčí Ministerstva obrany RF generálmajor Igor Konašenkov dříve prohlásil, že bojovníci IS ustupují pod údery ruského letectva a syrské armády.


Od 30. září začalo Rusko na žádost prezidenta Bašára Asada zasazovat bodové letecké údery po objektech Islámského státu v Sýrii. Za tuto dobu bylo podle verze syrské strany zničeno asi 40% infrastruktury IS.

IS je jednou z největších hrozeb světové bezpečnosti. Za tři roky se podařilo teroristům uchvátit značná území v Iráku a Sýrii. Kromě toho se pokoušejí šířit svůj vliv v zemích Severní Afriky, mj. v Libyi. Podle různých odhadů kontroluje IS území o rozloze až 90 tisíc kilometrů čtverečních.

Jednotná fronta boje s IS není: bojují proti němu vládní vojska Sýrie a Iráku, mezinárodní koalice v čele s USA, a také Kurdové a libanonští a iráčtí šíitští domobranci. Přitom koalice v čele s USA zasazuje od září 2014 údery po pozicích IS v Sýrii bez rozhodnutí RB OSN a nekoordinuje své akce se syrskými úřady. Od 30. září začalo Rusko na žádost prezidenta Bašára Asada zasazovat bodové letecké údery po objektech Islámského státu v Sýrii za použití bitevních letounů Su-25 a frontových bombardérů Su-24M a Su-34, které chrání ze vzduchu stíhačky Su-30SM.


Likvidace opevněné oblasti bojovníků s podzemním bunkrem a sítí tunelů v provincii Hamá, a kromě toho i kolony obrněné techniky, která sem dorazila.