Jsme na pokraji mohutného celosvětového ekonomického propadu? No, pokud se dá věřit nedávným varováním od prominentních bankéřů po celém světě, tak by to mělo být jen pár měsíců před námi. Jak se dočtete níže, tak velcí bankéři varují, že ceny ropy by mohly brzy zkolabovat až na 20 dolarů za barel, řecký odchod z eurozóny by mohl stlačit EUR/USD na 0,90, a že by se globální ekonomika v roce 2015 mohla scvrknout o více než 2 biliony dolarů. Většinou jen velmi málo lidí opravdu čte, co ty velké banky píší svým klientům. Ale v posledních měsících spousta z těchto bankéřů vydává tak zlověstná varování, že byste si mohli myslet, že začali psát pro Blog Ekonomický kolaps.


Samozřejmě, že jsme to viděli už před tím. Zrovna před finanční krizí 2008 spousta lidí ve velkých bankách začínala být vyděšená, a i teď začíná být vidět, jak se zase po Wall Streetu šíří atmosféra strachu. Nikomu není úplně jasné, co přijde dál, ale rostoucí počet expertů se začíná shodovat na tom, že to nebude dobré.

Začněme s ropou. V posledních pár týdnech jsme viděli pěkné pohyby cen ropy. Ta se vrátila zpět maličko nad 50, což je pořád katastrofálně nízká úroveň, ale mnozí doufají, že se vzchopí, aby se dostala do normálního rozpětí odpovídajícího zdravé globální ekonomice.

Bohužel mnozí z expertů ve velkých bankách teď předpokládají, že spíš nastane pravý opak.  Např. Citibank říká, že bychom letos mohli spatřit ropu spadnout jen na 20 dolarů…

Nedávné vzepětí cen ropy vypadá spíše jako fluktuace matoucí svým směrem než jako trvalý přechod za bod zvratu. – Propad v počtu vrtů v US, pokračující propad v objednávkách investičního zboží, čteme-li z technických grafů a z krátkých pozic investorů, které vytrvaly do konce ledna a přinesly poskok nahoru o 8,1% u Brentu a 5,8% u WTI v prvním únorovém týdnu.

Krátkodobé tržní faktory jsou více medvědí, poukazující na větší cenové tlaky po několik příštích měsíců a dále. – Nejenže trh je přesycen, ale i následné ukazatele zásob vypadají, jako kdyby pokračovalo plnění tanků.

Jak se plní vykládací sklady a tak to pokrývá měsíčně navíc 0,75 $/barel, takže pokračující křivka musí být strmější, aby pokryla měsíční dovozy blíže 1,20 $, čímž stlačuje ceny k rychlému dodání. Jakmile mezisklady dosáhnou svých mezí, tak nastane tlak na sražení cen a zavírání produkce.

Trh s ropou by se mohl dostat na dno mezi koncem 1. kvartálu a počátkem 2. kvartálu s daleko nižšími cenami v rozsahu nad 40 $ – po čemž by se měl trh začínat dostávat do rovnováhy, nejdříve s koncem hromadění zásob a později s obdobím trvale udržitelného čerpání zásob.

Není možné určit bod, kdy to bude na dně, k čemuž by mohlo dojít v důsledku nadměrné nabídky spolu s ekonomikou hromadění zásob, když by mohla WTI spadnou pod 40 $ za barel a možná na chvíli až do pásma 20 $. I když se vrty zavírají tempem, jaké jsme od poslední recese neviděli, tak celková globální nabídka pořád značně převyšuje celkovou globální poptávku.

nalytik Barclays Michael Cohen nedávno CNBC řekl, že celkové množství nadměrné nabídky je pořád ještě v blízkosti milionu barelů denně…

„To, co jsme v posledních pár týdnech spatřili, je opravdu prudký propad počtu vrtů asi 80 nebo 90 vrtných věží týdně, ale myslíme si, že existují ještě důležitější věci, na které je třeba se zaměřit, a to, že počet vrtných studní o tom nevypovídá úplně.“

Očekává, že uvidíme určitou slabost připadající na vrub sezónní poptávky. Navíc je tu ještě nadměrná nabídka asi milionu barelů ropy denně, říká.

Pravdou ale je, že mnoho firem si prostě nemůže dovolit své vrtné věže zavřít. Mnohé jsou přetížené cizím kapitálem až nad hlavu, a ty opravdu zápasí s tím, aby obsloužily alespoň splácení dluhů. Ty pořád pumpují, aby se dostaly k nějakým výnosům ke splátkám jejich finančních závazků. Následující přichází od Banky pro mezinárodní vyrovnání…

„Na pozadí vysokého zadlužení propad cen ropy oslabuje rozvahy producentů a utužuje podmínky úvěrů, což potenciálně ještě posiluje ten propad cen v důsledku rozprodeje aktiv krytých ropou, např. se prodává více, než se vyrobí,“ uvádí BIS.

„Zadruhé z hlediska finančních toků nižší ceny ropy redukují cash flow a zvyšují riziko nedostatku likvidity, během něhož tyto firmy nebudou schopny splácet úroky. Požadavky na obsluhu dluhů by mohly vyvolat udržování fyzické produkce, aby se udržel nějaký finanční tok, čímž se zpomalí pokles nabídky na trhu.“

Nakonec půjde spousta energetických společností na buben, pokud ty ceny ropy během letoška výrazně nevzrostou. A také mnohé finanční instituce, které jsou vystaveny zranitelnosti dluhem těchto společností nebo derivátů na energii, budou nejspíš pod značným tlakem.

Mezi tím se globální ekonomika jako celek propadá.

V pondělí jsme se dověděli, že Baltic Dry Index (hlavní ukazatel objemu přepravených lodních nákladů v tuhém skupenství a snad nejcitlivější ukazatel změn ekonomické výkonnosti planety) propadl na nejnižší kdy dosaženou úroveň. Ani v nejtemnějších hlubinách recese až tak hluboce neklesl.

A tady je pár velkých bank, které varují, že tohle by mohl být jen začátek. Např. David Kostin od Goldmana Sachse předpovídá, že nárůst prodejů u S&P 500 společností bude po celý rok 2015 nula procent…

„Konsensus předpovědí růstu prodejů u S&P 500 v roce 2015 je 0% s předpovědí 5% snížení výnosů oproti říjnu. Nízké ceny ropy spolu s protivětrem na měnových trzích a penzijními poplatky ve 4. kvartále nesmírně zatíží očekávání akciových výnosů pro rok 2015.

Další jsou ještě pesimističtější než jen takhle. Podle Bank of America se v roce 2015 globální ekonomika ve skutečnosti propadne o 2,3 bilionu dolarů.

Jednou z věcí, které by naše ekonomické problémy mohly mohutně posílit je krize v Řecku. Když nebude dosaženo kompromisu k nové dohodě o řeckém dluhu, tak je tu reálná možnost, že by Řecko mohlo opustit eurozónu.

Pokud Řecko eurozónu opustí, pak na pokračování existence měnové unie padnou těžké pochyby a euro zcela zkolabuje.

Samozřejmě, to nejsem jen já, kdo takové věci říká. Analytici od Morgan Stanley mají dokonce projekci, že dojde-li ke „Grexitu“, tak se EUR/USD propadne na 0,90…

Řecký ministerský předseda dva dny před středečním nouzovým zasedáním ministrů financí euro-oblasti poskytl nová ujištění o tom, že vláda této země odmítá mezinárodní program vykoupení z dluhů. Jeho prohlášení navrhují zvýšit minimální mzdy, obnovit nezdanitelný práh nejnižšího příjmu a zastavit privatizaci infrastruktur. Pokud Řecko zůstane pevně ve svém současném kurzu proti výkupu z dluhů, a pokud nebude ECB přijímat řecké státní dluhopisy jako záruky, tak začne nabývat názor bývalého předsedy Fedu Greenspana na vyšší věrohodnosti. Ten totiž předpověděl, že eurozóna se rozpadne, jelikož soukromí investoři se stáhnou z poskytování krátkodobého financování Řecku. Odchod Řecka z této měnové unie by tuto unii mohl přetvořit na klub pevně daných směnných kurzů typu ERM III, což povede k ještě větší fragmentaci. Řecký ministr financí Varoufakis řekl, že když Řecko odejde, tak euro zkolabuje, a prohlásil italský dluh za neudržitelný. Trhy mohou nabýt dojmu, že Řecko si nemusí zvolit kompromis, a místo toho se na středečním vyjednávání rozhodne k přístupu všechno nebo nic. Vypadá to, že riziková přirážka za odchod Řecka z EMU roste. Analýza našeho scénáře řeckého odchodu naznačuje, že EURUSD spadne na 0,90.

Pokud k tomu dojde, tak bychom mohli zažít ohromné zhroucení derivátů za 26 bilionů dolarů, které jsou přímo svázány s hodnotou eura.

Blížíme se k časům ohromného globálního strádání finančních trhů, a existuje celá spousta příznaků, že se zvolna blížíme k další větší globální ekonomické krizi.

Nenechte se tedy obalamutit všemi těmi šťastnými řečičkami v médiích mainstreamu. Ta neviděla přicházet ani tu poslední krizi.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: theeconomiccollapseblog.com, reformy.cz