Známý americký stratég Henry Kissinger vystoupil, v předvečer jednání „Konference o bezpečnosti Margaret Thatcherové“ v Londýně, s hodnocením zahraniční politiky prezidenta Ruské federace (RF) Vladimíra Putina. Smysl jeho dlouhého projevu je v tvrzení, že Rusko je třeba držet připojené k Západu, jinak bude příliš nezávislé a nebezpečné. 94letý Henry Kissinger varoval před rizikem distancovat Moskvu od Západu, v jehož důsledku se pro ně stane „absolutním nebezpečím“.


V tomto případě si Kreml údajně ponechá pouze spolupráci se sousedními zeměmi, pro něž se Rusko stane „absolutním zabezpečením.“

Takovou strategii Kremlu Kissinger přirovnal k „evropskému nacionalistickému autoritářství let po roce 1930“, které je de facto – fašismem. Důvodem pro takové provokativní prohlášení byla kritika ruského ministerstva zahraničních věcí, pronesená v předvečer na adresu USA, v souvislosti s obviňováním Asada z přípravy chemického útoku proti silám „ozbrojené opozice“.

Kissinger poznamenal, že konfrontace USA s Ruskem v Sýrii bude pokračovat, stejně jako na Ukrajině. K takovému závěru asi „šedý kardinál“ americké politiky přišel proto, že Kreml nepřijal jeho plán ukrajinského urovnání – „neutrální status“ Ukrajiny a „bezpečnost pro Donbas“ výměnou za Krym.

Bývalý státní tajemník rovněž popsal „imperiální ambice“ Ruska, které spočívají v tom, aby získalo přijetí „v Evropě a mimo ní ve stejnou dobu.“ Zvláštní zřetel Kissinger věnoval nebezpečí ruského vedení při vytváření „nového světového řádu“.