Turecko, USA, Německo, Británie, Francie, Katar a Saúdská Arábie vyzvaly Rusko, aby přestalo s vojenskou vzdušnou operaci proti opozici v Sýrii. Společné prohlášení je uvedeno ve veřejné zprávě tureckého ministerstva zahraničních věcí, uvedla agentura TASS. „Vyjadřujeme hluboké znepokojení nad nárůstem ruské vojenské přítomnosti v Sýrii," uvádí se mimo jiné v prohlášení. Dokument tvrdí, že „tato opatření povedou k další eskalaci a podnítí extremismus a radikalizaci" v regionu. Vyzvaly zároveń, aby Rusko podnikalo své útoky výhradně na Islámský stát.


Prohlášení v sobě nese značnou dávku pokrytectví. Vzdušné operace některých z uvedených zemí na území Sýrie jsou totiž prováděny zcela v rozporu s mezinárodním právem. Zatímco samy tvrdě bojují s islámskými radikály, v případě Ruska a krize v Sýrii jejich politici najednou hovoří o "diplomatickém řešení".

Rusko se hájí tím, že jsou (na rozdíl od jiných zemí) jeho vojenské operace v Sýrii legitimní a legální podle mezinárodního práva. Ovšem na rozdíl od Američanů tvrdí, že protisadatovská „umírněná opozice“ prakticky neexistuje a její vojáci včetně Svobodné syrské armády přecházejí i s americkou výzbrojí k islámským džihádistům an-Nusra Džabhat, syrské pobočce teroristické Al-Káidy. A že hlavním cílem jsou teroristé Islámského státu.

Rada federace 30. září umožnila prezidentovi Ruské federace použití ozbrojených sil v Sýrii. Podle šéfa prezidentské administrativy Sergeje Ivanova, bude Rusko v Sýrii využívat pouze leteckou sílu, a to na základě žádosti prezidenta Bašára Asada o pomoc proti teroristické organizaci Islámský státu. Téhož dne ruská letadla zaútočila na několik cílů v Sýrii a podle ruského ministerstva obrany zničila i velitelské stanoviště radikálů u města Idlib.

Zdroj: pz.cz  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]