V pondělí jsme varovali, že násilnosti plynoucí z Ankarou politicky motivované, NATO sponzorované razie na kurdskou PKK rychle eskalují snahy mediálně cenzurovat pro-kurdskou stranu HDP a útočit na ni (verbálně i jinak), když předvedení její síly v červnových volbách spustilo absurdně průhledné úsilí ze strany presidenta Recep Tyyip Erdogana o podvrácení křehké demokracie v této zemi pomocí ISIS jako kouřové clony, aby tak získal mezinárodní podporu pro obnovu občanské války proti Kurdům. Připomínáme, že Ankara teď po sériích útoků sváděných na PKK, při nichž byli během víkendu zabiti četní turečtí vojáci, vede už ofenzivu. Toto jsme říkali včera: Erdogan řekl tisku, že válka proti terorismu se povede „daleko rozhodněji“, a že to znamená více násilí a více razií na média a kohokoliv považovaného za sympatizujícího s PKK.


Aby tomu dodali na důrazu, tak se v neděli přívrženci Erdoganovy strany AKP shromáždili před ústředím novin Hurriyet, přičemž tento list obviňovali z pokroucených citací Erdogana a v pondělí probíhaly po celé zemi na činitele kurdské strany HDP útoky. Více od Zaman:

[quote align="center" color="#999999"]

V pondělí proběhly v řadě měst po celém Turecku útoky na tucty budov patřících místním pobočkám Kurdské lidově demokratické strany (HDP) poté, co generální štáb potvrdil, že při nedělních přepadech teroristické Kurdské strany pracujících (PKK) bylo zabito 16 vojáků.

V Nisde skupina téměř 500 protestujících, kteří se shromáždili na náměstí Cumhuriyet, zaútočila kameny na budovu pobočky HDP v Nisde. Někteří ze zúčastněných vyšplhali do oken kanceláří HDP, a než se policii podařilo tuto skupinu rozptýlit, tak ještě rozbila vývěsní tabuli.

Podobné útoky byly uspořádány i v provinciích Antalya, Mersin, Sakarya a Kayseri a v okresech Manavgat a Corlu, při nichž protestující kamenovali místní ústředí této strany a vyvěšovali na těchto budovách turecké vlajky.

V jiném útoku byla vymlácena okna pobočky HDP v Eskisehir. V Corlu se protestující pokusili lynčovat provinciálního místopředsedu HDP v Trkirdas Sehnaze Kayu. Soukromá televizní stanice IMC tvrdila, že v pondělí proběhly útoky na 126 budov provinciálních a okresních poboček HDP.[/quote]

V úterý se situace zhoršila – daleko zhoršila. Poté, co bylo při dalším silničním bombovém útoku zabito více než tucet tureckých policistů, vyslala Ankara pozemní vojsko do Iráku během štvanice na ty, o nichž Erdoganův režim tvrdí, že jsou za to odpovědní. Zde je více od New York Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Turecká pozemní vojska v úterý vstoupila do severního Iráku v rámci krátkodobé operace k chycení těch kurdských rebelů, kteří po útoku, při němž bylo zabito 16 vojáků, překročili hranici, řekl turecký vládní činitel.

Vojáci překročili iráckou hranici v honičce za militanty z Kurdské strany pracujících čili PKK, která se zapojila do posledních útoků na turecké bezpečnostní síly, řekl tento činitel mluvící v souladu s vládním protokolem pod podmínkou anonymity.

Rozsah této operace nebyl bezprostředně jasný, ale tisková agentura Dogan citující vojenské zdroje uvedla, že do severního Iráku vstoupily dva bataliony.

Ke vpádu došlo poté, co bylo při útoku silniční bombou v úterý v Turecku zabito 14 tureckých policistů, tedy den poté, co turecké bojové letouny zaútočily na cíle kurdských povstalců v severním Iráku a zabily tucty rebelů.

Policejní vozidlo eskortující celního úředníka na hranici s Arménií v provincii Igdir se stalo cílem útočníků, o nichž se má za to, že to byli rebelové z této vzbouřenecké skupiny, ohlásila polooficiální agentura Anadolu. Několik dalších policistů bylo při tomto útoku zraněno.[/quote]

A více od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

V úterý bylo zabito čtrnáct tureckých policistů během útoku militantů Kurdské strany pracujících (PKK), když násilnosti na východě této země hrozí, že se vymknou kontrole.

„Turecké bezpečnostní síly v rámci žhavé štvanice na teroristy PKK, co se účastnili posledních útoků, překročily iráckou hranici,“ řekl AFP turecký vládní zdroj.

„Je to krátkodobé opatření s úmyslem nedovolit teroristům uniknout,“ dodal tento činitel, aniž by upřesnil časový rozsah tohoto vpádu.

Ve východním regionu Igdir bylo zabito 14 policistů při bombovém útoku militantů na minibus, co je vezl k postavení na hranicích se sousedním Ázerbájdžánem v Dilucu, hlásila Anatolia.

Mluvčí PKK v severním Iráku AFP potvrdil, že to PKK ten útok provedla.

[/quote]

Všimněte si, že to není bezprecedentní. Turečtí vojáci počátkem roku 2008 také do Iráku v podobné snaze o vymýcení PKK vstoupili. „Operace slunce“, jak se ten vpád jmenoval, proběhla v podstatě s požehnáním Washingtonu. „Washington popsal PKK jako ‚společného nepřítele‘ a pouze na Ankaru naléhal, aby svůj vpád udržela jen krátký a úzce zaměřený,“ uvedla v té době BBC s dodatkem, že „postoj OSN a EU byl podobný, což naznačuje míru sympatií s tureckou snahou.“

A pak tu byla „Operace ocel“ z roku 1995. A „Operace kladivo“ z roku 1997. A „Operace svítání.“ A také výstižně pojmenovaná „Operace Severní Irák.“ Máte už o tom jistě pojem.

A tak, ač se historie neopakuje, tak se zatraceně určitě rýmuje a znovu se tudíž díváme na turecká vojska překračující iráckou hranici, ačkoliv kdyby to bylo jinde (tak to už rutinně jako vždy dělají US) – tj. zahání „teroristy“ do hor.

Samozřejmě, že turečtí vojáci nejsou jediní, kdo v Iráku bojuje s Kury. Dělá to i ISIS. A to znamená, že zrovna tak jako v Sýrii, je to turecké počínání (s washingtonským tichým schválením) přinejlepším odvracením od Islamistického státu, a přinejhorším předzvěstí bitvy s Islamistickým státem, s tím samým Islamistickým státem, který Ankara využívá jako zástěrky k ničení PKK. Samozřejmě, že Erdogan to trpělivě vysvětluje, že jde jen po „zlých“ Kurdech, což by mělo znamenat, že to není US podporovaná Pešmerga, čemu budou teď při poslední turecké invazi do Severního Iráku ubližovat.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com