Zástupci bloku Křesťnaskodemokratická unie/Křesťansko-sociální unie (CDU/CSU) v německém Bundestagu nevylučují zavedení sankcí proti Polsku v souvislosti s novými polskými zákony o médiích a o Ústavním soudu. Hlava frakce CDU/CSU v Bundestagu Volker Kauder řekl v interview Der Spiegel, že země EU musí "najít odvahu pro sankce, jestli budou zjištěna porušení evropských hodnot". „Polská vláda musí vědět, že v Evropě nelze porušovat některé základní hodnoty", dodal.


Předseda bloku CDU/CSU v Evropském parlamentu Herbert Reul také podpořil zavedení trestních opatření proti Polsku. „Jsou nutné ekonomické sankce, jestliže politický dialog bude bezvýsledný", řekl politik časopisu Der Spiegel.

7. ledna podepsal prezident Polska Andrzej Duda dodatky k zákonu o médiích, které stanoví uplynutí lhůty pravomocí současných členů vedení a pozorovacích rad státní televizní společnosti TVP a Polského rozhlasu. Díky dodatkům získává polský ministr financí právo jmenovat nové složení vedení do té doby, dokud nebude ve státních médiích zaveden nový pořádek". Kromě toho může ministr financí přizpůsobovat stanovy státních médií tak, aby odpovídaly plánovanému dodatku.

Koncem prosince 2015 schválil Duda dodatky k zákonu o Ústavním soudu. V souladu se změnami nebude mít Valné shromáždění Ústavního soudu právo na zrušení pravomocí soudce, ale jen zaslat příslušnou žádost Sejmu „ve zvlášť ožehavých případech." Disciplinární trest může být od nynějška uložen soudci na žádost prezidenta nebo ministra spravedlnosti. Navíc se sestava ÚS zvyšuje z 9 na 15 soudců a k schválení rozhodnutí bude zapotřebí souhlasu dvou třetin a nikoli prosté většiny jako dříve.

Oba zákony vyvolaly líté spory v samotném Polsku a vyprovokovaly kritiku Bruselu, který se obává, že jsou porušovány zásady právního státu. Evropská komise zaslala do Varšavy dva dopisy se žádostí o vysvětlení a je rozhodnuta provést debaty o této otázce 13. ledna.

Zdroj: sputniknews.com