Britští politici byli pobouřeni rozhodnutím Španělska povolit ruské ponorce Novorossijsk vplout pro dotankování do přístavu Seuta na severním pobřeží Maroka, píše The Independent. Britští poslanci a vojenští experti obvinili španělskou vládu z „vyložené provokace" zaměřené proti Gibraltaru — britského území na Pyrenejském poloostrově, na něhož činí nárok Španělsko. National Interest nazval nejhrozivější ruské ponorky Podle jejich názoru povolilo Španělsko ruské ponorce navštívit přístav, který se nachází nedaleko Gibraltaru, aby postrašilo obyvatelstvo britské enklávy.


„Španělsko neustále ignorovalo hranice výsostních vod Gibraltaru, provádělo tarany lodí a dokonce zahajovalo palbu po lodích s turisty. A teď ještě k tomu dovoluje flotile nepřátelského státu, aby nechala svou ponorku ve vzdálenosti méně než 18 mil od Gibraltaru", prohlásil britský poslanec Andrew Rosindell.

Kromě toho jsou vojenští analytici znepokojeni tím, že jednání Španělska svědčí o nedostatku odhodlání čelit Rusku v otázce Ukrajiny.

Zdroj: cz.spuntiknews.com