Podle zdroje ukrajinských silových orgánů se v den havárie Boeingu 777 nedaleko Doněcka konalo cvičení ukrajinských protileteckých sil a byl odblokován systém odpálení rakety. Ačkoli příkaz k ostrému startu nebyl vydán, došlo k neoprávněnému vypuštění rakety. Zdroj v ukrajinských silových strukturách řekl agentuře RIA Novosti, že „17.července bylo veliteli 156. protiletadlového raketového pluk nařízeno provádět výcvik bojových výpočtů k poskytnutí krytí skupiny pozemních vojsk na předměstí Doněcka“.


Měli rozmístit prapory, vypracovat cíle za účelem provedení celé posloupnost akcí na zjištění a zničení cíle protiraketovou SAM systému Buk-M1.

Poznamenal, že velitel baterie dostal odemykací klíče ke startu rakety, ale skutečný start rakety 9M38M1 se nepředpokládal.

„K účasti na tréninku v Dněpropetrovské byly z letecké základny Kulbakino 229 brigády taktického letectva v Nikolajevu zaslány dva letouny Su-25. Jejich úkolem bylo provést letecký průzkum a identifikaci cíle v místech soustředěných sil ATO západně od Doněcka," řekl agentuře zdroj.

„Po vstupu jednoho letadla do detekční zóny SAM Buk, bylo navedeno podle výpočtu bojové baterie nacházející v blízkosti osady Zaroščenskoje. Zdá se, že tragickou náhodou se ve stejnou dobu a stejné trase s letícím malajským Boeinge ocitl Su-25, a bez ohledu na rozdíly ve výšce se na obrazovce letadla spojila do jediného hlavního bodu, který byl fatální pro civilní letadlo – v době konvergence cílů v jednom azimutu se sledovací systém automaticky přizpůsobí tomu bodu, který má největší plochu," uvedl zdroj.

Zároveň uvedl, že neví, proč došlo k neoprávněnému vypuštění rakety. Touto otázkou se zabývá SBU, která zadržela velitele baterie i s posádkou, dodal.

Boeing 777 malajských aerolinek letěl na trase z Amsterodam – Kuala Lumpur, a havaroval 17. července v Doněcké oblasti na Ukrajině, v oblasti boje mezi místními milicemi a vládními jednotkami. Na palubě bylo zabito 298 lidí.

Zdroj: rt.com, pz.cz