Miniponorka nalezená potápěči u švédských břehů je ruský ponorný člun z WWI, který se potopil v roce 1916, nikoliv nedávno, jak se před tím myslelo, uvádí islandská společnost IXplorer pro oceánský výzkum. Islandská společnost IXplorer pro oceánský výzkum řekla, že miniponorka, kterou potápěči objevili u švédských břehů, by mohla být ruským ponorným člunem Som (sumec), který se potopil během I. světové války, uvádí ruská tisková agentura RIA Novosti. Tuto společnosti citovali, jak říká, že ponorka, která byla postavena ve Spojených státech v roce 1901 a pak předána do Ruska, se 10. května 1916 potopila po srážce se švédským parníkem


Experti na výzkum oceánu z IXplorer hledali stopy ponorek ve švédských a ruských archivech už roky a nakonec řekli svým švédským kolegům o poloze této ponorky, tvrdí RIA Novosti.

Ponorka Som (sumec)

Objev této 20-metrové ponorky oznámili ve Švédsku v pondělí večer potápěči ze švédské společnosti Ocean X Team, která tvrdí, že plavidlo vypátrala minulý týden.

RIA Novosti citovala zástupce Ocean X Team Dennise Asberga, jak říká, že potápěči nevstoupili do ponorky a zkoumali ji pomocí dálkově řízeného podmořského plavidla (ROV) vybaveného videokamerou.

Ohlásil, že na trupu nejsou viditelná poškození, a říká, že nevylučuje, že ostatky posádky jsou pořád uvnitř ponorky, jejíž poloha nebyla dosud odhalena.

Poukazům islandských expertů, že tato ponorka je Sumec, dodávají na věrohodnosti i fotky plavidla ukazující část trupu s tzv. písmenem „yat“, tj. třicátým druhým písmenem staré azbuky používaným v Rusku jen před bolševickou revolucí 1917.

Zprávy o objevu této ponorky udělaly ve Švédsku novinové titulky poté, co úřady tvrdily, že toto jsou šokující důkazy toho, že loni v říjnu šlo o skrytý ruský průnik.