Ruský úspěch na Ukrajině by mohl strhnout kolaps NATO i EU stejně jako signalizovat konec světového řádu po Studené válce, varoval světem respektovaný mozkový trust. Chatham House v tom, co by mohlo být prudkým budíčkem Západním vůdcům, tj. ve zprávě ‚Ruská výzva‘, varuje, že členové NATO by měli skartovat ty „pohodlné nebo módní povídačky“ a místo toho se postavit realitě ruského expanzionismu.


Tato zpráva, která je vytištěná jak anglicky, tak i rusky azbukou, když popisuje Ukrajinský konflikt jako „definující“ událost pro budoucnost Evropy, uvádí, že Putin a jeho spojenci dobře vědí, že tak, jak se věci mají, Evropa naprosto není ochotná „platit cenu“ za „obranu svých principů“.

Téměř naprostý krach evropského postoje k Putinovi znamenalo dovolit Rusku, aby se na bývalé Ukrajině dopracovalo k zástupnému nárazníkovému státu podél jeho Západní hranice, a když se ta země v důsledku toho zhroutí, tak přinutí evropské vůdce uznat, že „neexistuje žádná bezpečnost bez Ruska,“ čímž mu poskytnou privilegované postavení v nově se vynořujícím globálním řádu. Tato zpráva konstatuje:

[quote align="center" color="#999999"]

„Pro Kreml je válka střetem vůlí zrovna tak jako zdrojů. Při absenci omezení pro ruskou vojenskou sílu tu není jen riziko, že by Rusko mohlo uvalit své vojenské řešení, nýbrž že by si mohlo vynutit takové politické řešení, které by poškodilo zájmy Západu a vynulovalo by jeho úsilí.“ [/quote]

Nejznepokojivějším varováním v dokumentu je uznání čím dál význačnějšího role, jakou hrají v ruském strategickém i diplomatickém myšlení taktické jaderné zbraně, a to i jako perverzní projev „měkké síly“. Ač dnes mohou vypadat omezené jaderné údery nepředstavitelné, tak ‚Ruská výzva‘ připomíná, že „Zkušenost s Krymem ukázala, že jen proto, že pro Západní plánovače je něco nepředstavitelné, tak to neznamená, že Rusko o tom neuvažuje jako o průchodné možné volbě.“

Jejich rada, že Západ by se měl soustředit na konsolidaci obrany a dát Rusku na srozuměnou, že další omezené války narazí na silnou konvenční reakci, je plivnutím do tváře politice současné britské vlády, která letos pokračuje s ohromnými škrty na obranu, s nimiž začala už za koalice, tj. s další 1 miliardou liber úspor. Bývalý šéf Královského námořnictva lord West ze Spitheadu o novém kole škrtů řekl, že tím hrozí, že Británie upadne na světové scéně do bezvýznamnosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com