Podle výnosu soudu v rakouské Vídni se Victoria Nuland (napravo), US náměstkyně ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti, pokoušela o nátlak na ukrajinského presidenta Viktora Janukoviče (nalevo), aby přijal asociační dohodu Ukrajiny s Evropskou unií hrozbami zatčením ukrajinského oligarchy Dimitrije Firtaše s jeho vydáním do US, aby byl uvězněn za údajné úplatky před několika lety v Indii. Podrobnosti byly poprvé odhaleny 30. dubna při stání před krajským soudem v Landesgerichtsstrasse. Rakouský soudce Christoph Bauer předsedal žádosti US vlády na vydání Firtaše. Přepis jednání nebyl ještě veřejně publikován, a to ani oficiální text výnosu soudu z tohoto procesu.


Soudce Bauer odmítl vydání výnosem, že došlo k nepatřičnému politickému vměšování US vlády do Firtašova případu. To je podle Bauerova rozsudku porušením Článku 4, části 3 Dohody o vydávání mezi US a Rakouskem z roku 1998. „Vydání nebude uděleno,“ uvádí se ve výhradě, „pokud provádějící úřad žádaného státu zjistí, že požadavek byl politicky motivován.“ Tu smlouvu si přečtete celou zde.

Reportér New York Times David Herszenhorn (vlevo dole) během procesu proti Firtašovi (vpravo uprostřed) tweetoval a pak vydal zprávu o tom, co mu přeložili z němčiny.

Verze těchto novin: „Advokát pana Firtaše tvrdil, že původní požadavek Spojených států na jeho zatčení z 30. října 2013 měl přímou vazbu na cestu náměstkyně ministra zahraničí Victorie Nuland na Ukrajinu, při níž se snažila zabránit panu Janukovičovi, aby vycouval ze slibu, že podepíše rozsáhlé politické a obchodní dohody s Evropou. Paní Nuland odletěla z Washingtonu v den, kdy byl Rakousku předložen požadavek na jeho zatčení. Tento požadavek byl o čtyři dny později zrušen, řekl advokát Christian Hausmaninger, tedy když paní Nuland uvěřila, že od pana Janukoviče dosáhla ujištění, že ty dohody podepíše. Od tohoto okamžiku se v případě indických úplatků už nic nedělo, řekl Firtašův obhájce pan Hausmaninger, až do 26. února – tedy čtyři dny poté, co byl pan Janukovič po měsících pouličních protestů svržen. Pak byl požadavek na zatčení obnoven a rakouské úřady o dva týdny později pana Firtaše zadržely, tj. ve stejný den, kdy nový ukrajinský ministerský předseda Arsenij P. Jaceňjuk byl na návštěvě presidenta Obamy v Bílém domě.“

Odlišný zápis toho, co u soudu slyšel, si lze přečíst z Herszenhornových příspěvků na twitter z 30. dubna, kdy vystavil 87 různých tweetů. Tento záznam odhaluje, že soudce Bauer vyslechl důkazy, že US vláda projevovala jako svou politickou preferenci nástupnictví Julie Tymošenko po presidentu Viktoru Janukovičovi, takže intervenovala, aby zablokovala Firtašovu podporu kandidatuře Vitalije Klička jako ukrajinského presidenta po svržení Janukoviče z 21. února 2014, a snažila se o přemístění Firtašových aktiv do odvětví plynu a titanu. O US zájmu o ukrajinský titan se dočtete zde. O svazku o rozhodnutí US nestíhat Tymošenko za korupci, že rozdávala a brala úplatky, si klikněte sem.

Herszonhorn narážel na to, že rakouská vláda administrativně intervenovala, aby vychýlila výsledek tohoto případu v neprospěch US. „Nejméně 4 právníci se u soudu ve Vídni stavěli za Firtaše, ještě více v galerii nebo jinde než tady. Jen jediný rakouský vládní právník podporoval vydání do US.“

US ministerstvo zahraničí na to ovšem odpovědělo. „Jsme rozhodnutím soudu zklamaní,“ řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Peter Carr v e-mailovém prohlášení pro US noviny. V telefonátu pro londýnský kanál v pátek Carr tvrdí, že ministerstvo spravedlnosti „podalo odvolání.“

Časový rozvrh US obviňování Firtaše byl poprvé ohlášen zde. Tato podezření tvrdí, že se v dubnu 2006 dopustil úplatkářství. Transakce identifikované ve veřejné žalobě mají datum mezi dubnem 2006 až červencem 2010. Vyšetřování velké poroty v Chicagu má datum z ledna 2012. Oficiální obvinění bylo podle rakouských dokumentů datováno ne dříve než v červnu 2013. US požadavek, aby rakouská vláda Firtaše zatkla, na základě žádosti o vydání byl z 30. října 2013, a pak byl 4. listopadu zrušen. Znovu byl vydán 27. února 2014. K zatčení v Rakousku došlo 12. března.

K US vládním činitelům pověřeným tímto procesem patřil Eric Holder (na obrázku), který byl od 3. února 2009 do 27. dubna 2015 ministrem spravedlnosti; Hillary Clinton, ministryně zahraničí od 21. ledna do 1. února 2013; a Nuland, náměstkyně ministra zahraničí od 18. září 2013. Ve stejném měsíci, v září 2013 došlo k výměně ředitele Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) – kdy byl 4. září 2013 Robert Mueller nahrazen Jamesem Comeyem.

Toto vyšetřování vedla kancelář FBI v Chicagu. Na počátku byl v Chicagu případem pověřeným agentem Robert Grant, který tuto pozici zastával od roku 2004 do září 2012. Granta nahradil 2. listopadu 2012 Cory Nelson, ale vydržel jen sedm měsíců do července 2013. Jeho dočasným náhradníkem byl Robert Shields, dokud to 12. listopadu 2013 nepřevzal Robert Holley.

US okresním prokurátorem pověřeným velkou porotou s Firtašem byl Patrick Fitzgerald (níže vlevo), ten ale v červnu 2012 rezignoval. Dočasně byl nahrazen zástupcem, dokud tento úřad nepřevzal 23. října 2013 Zachary Fardon (vpravo).

Ministerstvo zahraničí oznámilo návštěvu Nuland v Kyjevě na 3. a 4. listopadu 2013. Podle US ambasády v Kyjevě je v přepisu prohlášení Nuland o 4. listopadu uvedeno, že „měla velice dobrou a velice dlouho schůzku s presidentem.“ Navíc tvrdila: „President dal při schůzce jasně na srozuměnou, že se už rozhodl a jeho rozhodnutím je Evropa. Spojené státy podporují ukrajinské právo na volbu a jsme odhodláni Ukrajinu podpořit, jelikož pracuje na tom, aby splnila zbývající požadavky na asociační dohodu s Evropskou unií a aby měla obchodní výhody, které to přináší. Rovněž jsme využili příležitosti, abychom dnes v noci Ukrajině pogratulovali za všechnu tu práci, kterou už udělala, aby splnila podmínky, které Evropská unie stanovila – doslova tucty zákonů. Dnes večer jsem poslala presidentovi dopis od ministra Kerryho.“

S příchodem odhalení jednání před rakouským soudem pronikl na povrch záznam části toho, o čem Nuland s Janukovičem diskutovali. Nahrávky důvěrných poznámek Nuland v Kyjevě pronikly na povrch později a lze si je přečíst zde. Následující obsah si nelze ověřit a k jeho přesnosti by se mělo přistupovat s jistou opatrností:

[quote align="center" color="#999999"]

NULAND: Pane presidente, necháme Firtaše uvěznit, leda byste souhlasil s podepsáním asociační dohody (s EU).

JANUKOVIČ: Ok, podepíšu. V pozadí zvoní telefon. Jsou slyšitelné kroky a mumlání, jak se Janukovič omlouvá, že vezme ten telefon. V jeho nepřítomnosti šeptá Nuland velvyslanci Geoffrey Pyattovi.

NULAD: Že bychom toho chlápka dostali na tuhle (p..ovinu), có?

PYATT: I to je způsob, Viktorko! (Odlišná nahrávka telefonu v ruštině)

JANUKOVIČ: Seš z venku z pasťáku, Dimo. Ta АМЕРИКАНКА (Amerikánka) na to skočila.

FIRTAŠ: МОЛОДЕЦ (Moloděc)! Pane presidente.[/quote]

Podle Herszenhornova twitterového příspěvku: „Ať už je to pravda nebo ne, Firtašovi právníci spíchli dohromady fascinující povídačku, v níž jejich právní výklad stojí a padá na podkladě toho, že to slouží cílům US ministerstva zahraničí.“

Poznámka redaktora GR. Některé části tohoto článku nelze plně ověřit.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca