Vypadá to nerealisticky, ale je to pravda. Vypadá to, že Francie opravdu Rusku Mistraly nedodá a zaplatí 1,1 miliardy Euro náhrad a pokut. Byl jsem si celkem jist, že to je všechno jen blaf a že Francie je během pár týdnů předá, i když vyhlašuje, že ne. Ani jsem si nedovedl představit, že by Hollandova vláda byla až tak nekonečně stupidní. V tom ale zdaleka nejsou sami. V tomhle případě dělá celé Impérium cosi fantasticky stupidního.


Nechme stranou ekonomiku, která je dost jasná každému. Podívejme se na toto rozhodnutí z vojenského hlediska.

Nejdříve si vzpomeňme, že rozhodnutí vzít si Mistraly bylo politické a odporovali mu mnozí, dost možná většina, ruských vojenských velitelů. Jen pro připomínku, na Mistralech není nic špatného, jsou to úžasné a velice schopné lodě. Problém je ale v tom, že nejsou moc přizpůsobeny pro ruské podmínky kromě Černého moře. V plánu bylo poslat jednu z nich do Pacifické flotily, aby zajišťovala schopnost projekce síly v „Zelených vodách“ a sloužila jako velitelská loď. Přicházely fámy, že ta 2. by měla jít k Černomořské flotile. Ten první případ by vyžadoval spoustu velice drahých modifikací. Ten 2. případ by byl snadnější, ale nezapomeňte, že ty lodě byly objednány, když byl Krym ještě pevně v ukrajinských rukou. Teď, když je Krym zpět pod suverenitou Ruska, tak Rusové v podstatě Černé moře „vlastní“, takže mít jeden Mistra k tomu by bylo „fajn“, ale nic víc. Rovněž bych tu rád uvedl, že ruské přístavy (jejich doky) nejsou pro takovýto druh lodí upraveny a vyžadovaly by rovněž značné investice.

Jedním z hlavních argumentů pro Mistraly byla skutečnost, že ruské loděnice prostě nemají čas a kapacity k výrobě tak pokročilých lodí a hlavně ne tak rychle jako Francie. Takže tyhle lodi se koupili v první řadě a především jako součást strategie Medveděva a jeho Atlantických integracionistů, že se ukují pevnější politické, ekonomické, technologické a vojenské vazby se Západem, a zadruhé jako (velice kontroverzní) opatření na improvizovaně urychlené zacpání mezery.

Ale zrovna tak, jako se Západní ekonomické sankce ukázaly být požehnáním pro ruské zemědělství a silnou pobídkou pro ruskou ekonomiku, tak nedodání Mistralů bude absolutním požehnání pro Ruské Námořnictvo, které teď dostane 1,1 miliardy Eur, aby si postavilo přesně tu loď, kterou celou dobu chtělo! A můžete si být absolutně jisti, že teď už Rusové mají kompletní plány a výkresy každičkého šroubu na Mistralech a doky, které je postaví, a že lodi, které si teď Rusko postaví, jim budou hodně podobné, ale lépe uzpůsobené ruským potřebám, než byly ty původní.

Chtěl bych Hollanda upozornit na jednu věc: pokud by zkoušel Rusku nezaplati a Rusko by bylo nuceno jít k mnohaletému soudu, tak by poškodit reputaci Francie ještě více. Avšak i tak je ta ztráta pro Francii obrovská. Je mi rovněž líto těch lidí, kteří ty úžasné lodi postavili, a kteří je neuvidí plout pod ruskou vlajkou, protože i kromě všech ekonomických a vojenských argumentů proti nákupu Mistralů, by byl docela strhující pohled vidět je s Ka-52 na palubě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: saker.is, reformy.cz