Intervencionisté Obamovy administrativy uspokojení vědomím, že jim zbývá nejméně další rok a půl, kdy zůstanou u moci, se rozhodli, že postaví zátarasu proti ruskému plynovodu „Turecký proud“, který má přivést zemní plyn z Ruska přes Turecko do Řecka, Makedonie, Srbska a Maďarska. Obamova administrativa se tedy uchýlila k rozdmýchávání další „barevné revoluce“ tentokrát v Makedonii. Strategií intervencionistů Obamy a George Sorose bylo pohřbít makedonskou vládu ministerského předsedy Nikoly Grujevského pomocí nepodložených obvinění, že rozběhl ohromné odposlechy asi 20 000 Makedonců včetně vůdců opozice.


Zdroj přepisů zachycených komunikací makedonských občanů údajně pocházel od bývalého šéfa makedonské zpravodajské služby Zorana Veruševského, kterému se mohlo dostat při sběru těchto odposlechů pomoci od jeho přátel v britském, německém a US zpravodajství. Těchto odposlechů použil favorit Sorosovy a US sítě sociálně demokratický vůdce opozice Zoran Zajev, aby jimi na Grujevského udeřil kvůli údajným odposlechům opozice. Zajevovi se nějak podařilo dostat kopie odposlechů, které pak použil k útoku na vládu.

Ač 20 000 lidí s odposlouchávanou komunikací vypadá jako přehnaný počet, který je mimo schopnosti makedonského zpravodajství, tak by takovýto úkol určitě byl dosažitelný pro Agenturu národní bezpečnosti (NSA) a její alianci PĚTI OČÍ. Dobře publikované zprávy z Německa, že německá „Bundesnachrictendienst“ (Spolková zpravodajská služba BND) souhlasila, že bude pro US Agenturu národní bezpečnosti odposlouchávat 800 000 evropských občanů, naznačují, že těch 20 000 Makedonců bylo cíli NSA a BND, které zaznamenávané hlasové komunikace mohli poskytovat Zajevovi a jeho kumpánům v Skopji, což by bylo dobře v možnostech amerických a německých odposlouchávačů. NSA poslala BND velký počet „voličů“, tj. e-mailových adres, adres internetových protokolů (IPO), čísel mobilních telefonů a různých dalších datových identifikátorů o statisících evropských politicích, vůdcích businessu, inženýrech a dalších. Systémy NSA včetně PRISM, PRINTAURA a UPSTREAM se používají k „volbě“ konkrétní komunikace, která zajímá analytiky signálního zpravodajství NSA a jejích spojenců.

Sbírky telefonních hovorů a e-mailů podle „voličů“ NSA o obyvatelích Makedonie by mohly snadno posloužit ke shromáždění odposlechů o 20 000 lidech pomocí BND v Pullach v Německu a NSA ve Fort Meade v Marylandu. Když byly odposlechy NSA poskytnuty v neškodném formátu Zajevovi a jeho loajalistům, tak mohly představovat novou taktiku US. Poskytování dat zpravodajskou komunitou k vydírání úřadující zvolené vlády.

Ve strategii destabilizace Balkánu v režii US a Sorose se také projevuje vzestup albánského nacionálního iredentismu podél křehké kosovsko-albánské hranice při nedávném útoku na pohraniční postavení makedonské policie u Gošince provedeném 40 ozbrojenými muži označenými insigniemi nezákonné Kosovské osvobozenecké armády (KLA). Tato akce přišla ve stejnou dobu, kdy kosovský ministr zahraničí Hashim Thaci, bývalý vůdce KLA, nedbal hrozeb srbských úřadů, že jej na základě usvědčení z terorismu z roku 1997 zatknou, pokud se odváží navštívit Bělehrad a zúčastnit se konference Georgem Sorosem sponzorované NGO „NGO – Výboru pro vzdělávání mládeže“. Tato konference z 24. dubna zaměřená na narušování vzrůstající srbsko-makedonské spolupráce při potýkání se tlakem Západu měla název, který vůbec nepřekvapoval, „Evropská integrace Západního Balkánu – spolu nám může být lépe.“ K účasti na této konferenci byli pozváni ministři zahraničí Srbska, Makedonie a Bosny Hercegoviny a navíc ještě Thaci. Zatčení ministra zahraničí Kosova, které mělo to pozvání do Bělehradu podnítit, by mohlo připravit scénu pro zase další konfrontaci NATO/EU se Srbskem, tj. s kriticky důležitým partnerem nejen pro plynovod Turecký proud, ale i pro Čínou financovanou Balkánskou železnici jako součást projektu Hedvábné stezky, co má propojit řecký přístav Pireus s Budapeští přes Makedonii a Srbsko. Když „NGO Výbor pro vzdělávání mládeže“ stáhl své pozvání pro Thaciho, tak se jako o důvodu zmiňoval o „nátlaku a hrozbách“ od srbské vlády. Tato skupina se vůbec nezmiňovala o tom, že Thaci je usvědčený terorista.

Útok obnovené KLA na makedonské pohraniční postavení, kde byli chvíli drženi makedonští policisté jako rukojmí, než se albánští nájezdníci vrátili do Kosova, by nebyl možný, aniž by o tom věděl vojenský protektor Kosova, tj. NATO, které v Kosovu operuje na své největší základně v Camp Bondsteel. Když v roce 2001 síly KLA spojené s albánskými nacionalisty v Kosovu bojovaly s makedonskými silami ve městě Aračinovo v Makedoni, tak se do toho US soukromá vojenská firma Military Professional Resources Inc. (MPR) zapojila na obou stranách. Při dohodě z Ochridu Makedonie ve snaze zabránit, aby se násilnosti, které rozvrátily Kosovo, rozlily i do mírové Makedonie, udělila jeho albánskému obyvatelstvu rozsáhlá práva na autonomii. Pokusy Sorosovy sítě o rozdmýchání násilností uvnitř albánské komunity se jasně projevují ve snahách o vytržení albánské strany Demokratická unie (DUI) vedené Ali Ahmetim z šest let trvající koaliční vlády s VMRO-DPMNE vedené Grujevskim.

US velvyslanec v Makedonii Jess Baily ve Skopji vyvolal rozruch, když veřejně podpořil puč, po němž volal bývalý sociálně-demokratický ministerský předseda a president Branko Crvenkovskij, narozený v Sarajevu v Bosně, který stál v čele apelů na makedonskou mládež a vysokoškolské studenty, aby vyrazili do ulic Skopje a uspořádali proti demokraticky zvolené vládě Grujevského barevnou revoluci. Pokud vám to připadá povědomé, tak je to správně. Byl to US velvyslanec v Kyjevě Geoffrey Pyatt, který ve spolupráci se svou šéfovou náměstkyní pro evropské záležitosti na ministerstvu zahraničí Victorií Nuland koncem roku 2013 a počátkem roku 2014 konspiroval s ukrajinskými opozičními vůdci k zorganizování protestů Euromajdan, které nakonec vedly ke svržení demokraticky zvoleného ukrajinského presidenta Viktora Janukoviče a k následnému vypuknutí ukrajinské občanské války.

Když Baily v Makedonii podněcuje opoziční touhy podobné barevné revoluci, tak si hraje s ohněm, že spolu s tím použitím albánských nacionalistů rozdmýchá i problémy. Takováto kombinace by mohla zažehnout násilnou občanskou válku, která by byla srovnatelná s tou, kterou vede Kyjev s ruským obyvatelstvem východní Ukrajiny. Kdyby se povedlo vrhnout makedonské a srbské Slovany proti Albáncům v Makedonii, Kosovu a v srbských regionech Sanjak a údolí Presovo, tak by to nejenže na Balkánském poloostrově vyvolalo další válečné násilnosti, nýbrž by to také znamenalo smrtelné prokletí, které skoncuje s plynovodem Turecký proud přes Balkán a s Čínou financovanou železniční propojkou z Řecka do Budapešti. Balkán by zůstal frontovou linií válečné zóny NATO pod naprostou dominancí Spojených států a Evropské unie. Dva z albánských politických vůdců ministerský předseda Edi Rama a bývalý ministerský předseda Sali Berisha se už vyslovili ve prospěch „Velké Albánie“, jež by sestávala z Albánie, Makedonie, Černé hory, Srbska a z části Řecka. Vzkaz tím vyslaný Balkáncům je jasný, když se budete bratříčkovat s plány na plynovod Turecký proud a na čínský železniční projekt, tak Albánci povstanou a všechno to skončí občanskou válkou pod protektorátem NATO a pod dominancí EU nad tímto poloostrovem. Při té příležitosti by se mělo připomenout, že to právě Albánci byli na Balkáně nejloajálnějšími podporovateli Třetí říše Adolfa Hitlera.

Poté, co byl Veruševskij za to, že byl zdrojem těchto komunikačních odposlechů, zatčen a Zajeva chytili s pasem v ruce, když se pokusil z Makedonie uprchnout, tak Sorosovy týmy k financování barevných revolucí přeřadily na jinou strategii k rozpoutávání problémů, tentokrát za pomoci velké albánské menšiny představující třetinu obyvatelstva. Dnes se Albánie potácí na pokraji obnovení etnických násilností s tím, že Nuland a ten její gang neo-konzervativních válečných štváčů netrpělivě čeká, až zase začne nové čtvrcení Balkánu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org, reformy.cz