Sociální média ničí základy fungování společnosti a lidé by si od nich měli dát pauzu. Takto se během vystoupení na Stanford University vyjádřil bývalý viceprezident Facebooku pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya. Za to, jaké prostředí pomohl vytvořit, prý cítí obrovskou vinu. Palihapitiya před akademiky na Stanfordu vystoupil ještě v listopadu, až v pondělí si ale jeho slova začali všímat média.

Zařadil se tak k dalším bývalým funkcionářům Facebooku, kteří v poslední době veřejně kritizovali svého někdejšího zaměstnavatele. Bývalý produktový manažer Antonio García Martínez se nechal slyšet, že Facebok lže o své schopnosti ovlivňovat jednotlivce pomocí dat, které o uživatelích shromažďuje.

Jeden ze zakladatelů kalifornské firmy Sean Parker v listopadu uvedl, že platforma těží ze "slabin psychologie člověka".

„Myslím, že jsme všichni v koutku duše věděli, že se může stát něco špatného, ​​i když jsme si namlouvali, že žádné opravdu nechtěné následky nebudou,“ popsal začátky největší sociální sítě Chamath, který je v současnosti ředitelem investiční firmy Social Capital.

Kriticky se přitom nevyjadřoval pouze na adresu Facebooku, ale i vůči širšímu prostředí na internetu založeném na krátkodobých obvodech uspokojení ze zpětné vazby.

„Neuvědomujete si to, ale jste programování,“ řekl. Sám prý používání Facebooku omezil na nejmenší možnou míru a jeho děti „nemají dovoleno tyto sra*ky používat“. Palihapitiya zároveň vyzval veřejnost, aby si od sociálních médií dali pořádnou pauzu.