Proč přijala Moskva tak důležité rozhodnutí o zrušení zákazu dodávek protiletadlových raketových komplexů S-300 do Íránu, který byl po celou tuto dobu pod tlakem amerických sankcí? Odpověď na tuto otázku bude mít velký vliv na světovou politiku v nejbližších desetiletích, píše pozorovatel Asia Times. Autor článku připomíná „hanebnou" epizodu v diplomacii prezidenta Baracka Obamy, kdy ujistil tehdejšího ruského předáka Dmitrije Medvěděva v tom, že obavy Moskvy ohledně rozmístění americké PRO v Evropě budou rozptýleny hned po opětovném zvolení amerického prezidenta na druhé funkční období. Po volbách však Obama tento svůj slib porušil.


„Na úrovni hlav států se politici nechovají jako školáci, a jaderné otázky — to není žádná hra na schovávanou. Obama se ale choval neslušně", píše pozorovatel a podotýká, že Rusko neustále popíralo americká tvrzení, že systémy PRO jsou zaměřeny proti tzv. státům-odpadlíkům (měli na mysli Írán a Severní Koreu). Obama sám přesvědčil Moskvu o tom, že jakmile bude íránský jaderný problém vyřešen, už nebude mít rozmístění PRO žádný smysl. „Ale teď, kdy americko-íránská jednání se blíží ke konci a celá věc bude vyřešena, trpí Obama na amnézii, zapomíná na vlastní slib, a Washington začíná potichu měnit pravidla hry", praví se v článku. „Je to sice divné, ale USA a NATO teď naprosto klidně tvrdí, že rozvinutí systému PRO v Evropě (v bezprostřední blízkosti ruských hranic) nemá s íránským problémem nic společného".

Reálným cílem rozvinutí PRO v Evropě je neutralizace raketového potenciálu Ruska, podotýká autor článku. Rusko však velmi dobře chápe, že „strategické faktory USA spočívají v jednoduché pravdě: RF zůstává i nadále jedinou zemí na zeměkouli, která je schopna úplně zničit USA". Jinými slovy, Putin se rozhodl dát Obamovi pocítit, co je to, kdy jsou americké zájmy ohroženy. Vždy´t rakety S-300 značně omezí útočné možnosti USA.

Teď se mohou stát akce Íránu v blízkovýchodním regionu pro USA velmi problematickými, a mohou skoncovat s americkou hegemonií na Blízkém východě. Podle názoru autora článku, dodávky Íránu komplexů S-300 dají Obamovi pocítit to, co cítí Rusové, kdy posílá americká vojska a útvary NATO k ruským hranicím a porušuje systematicky všechny své sliby ruskému vedení nerozšiřovat Alianci na východ a na území bývalého SSSR. V současné době jsou útvary NATO a USA mnohem blíž k ruským hranicím, než tankové divize Hitlera v r. 1940, píše časopis.

[quote align="center" color="#999999"]

„Putinovo poselství Obamovi je přímočaré a nedvojsmyslné: „Už jsme dost trpěli. Ode dneška dávejte pozor, každá vaše akce, která podkopává naši bezpečnost, vyvolá vážnou reakci. Kromě toho, budeme pomáhat jiným zemím čelit vaši agresi. Nechtěli jsme, aby to všechno vyšlo právě takto, to je ale volba, kterou jste učinili za nás", píše autor článku. [/quote]

Podotýká, že USA budou muset se naučit respektovat zákonné zájmy Ruska. Svými akcemi Putin připomíná Obamově administrativě, že bez spolupráce s RF nebudou USA stačit možnosti pro řešení globálních anebo regionálních úkolů, jako je třeba Írán, praví se v článku.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com