V úterý Associated Press ohlásila, že Spojené státy plánují během tohoto měsíce poslat na Ukrajinu vojáky, aby v této zemi cvičili národní gardu, k níž patří i skupiny výslovně se hlásící k podpoře krajně pravicové a nacistické ideologie. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v nedělním příspěvku na Facebook uvedl, že k jednotkám, které budou cvičeny, bude patřit i batalion Azov, tj. dobrovolnický sbor, který vyvolal kritiku kvůli svým krajně pravicovým sentimentům včetně mávání emblémy široce používanými v nacistickém Německu.


BBC batalion Azov popsala loni v prosinci:

[quote align="center" color="#999999"]

Dobrovolnický batalion Azov je toho příkladem. Vede jej extremistická organizace Vlastenec Ukrajiny, která považuje Židy a další menšiny za „podlidi“ a volá po křížové výpravě bílých křesťanů proti nim, přičemž jako svými insigniemi se ohání třemi nacistickými symboly: upraveným znakem Wolf Hook, černým sluncem (čili „Hakensonne“) a tituluje se Černé sbory, což používaly Waffen SS. Azov je jen jedna z více než 50 dobrovolnických skupin bojujících na východě, v nichž velká většina ale extremisté nejsou, ovšem vypadá to, že se těší speciální podpoře od některých vrcholných činitelů. [/quote]

Na tom, že Spojené státy podporují neonacistické frakce, není nic zvláště nového. Opravdu, Alternet Maxe Blumenthala (stejně jako jiné kanály) tento fakt už déle než rok dokumentují. Co stojí za povšimnutí, je, že (A) ozbrojené síly Spojených států to teď dělají tak otevřeně a zjevně úplně beze studu a (B) perverzní ironie rozhodnutí o zahájení tohoto partnerství právě na Hitlerovy narozeniny.

Jak to vysvětlila  AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Avakov sdělil, že výcvik začne na základně na západní Ukrajině u polských hranic 20. dubna a zúčastní se ho asi 290 amerických výsadkářů a více než 900 ukrajinských gardistů. [/quote]

Toho by si snad někdo, ať už v řetězci velení na Ukrajině nebo u Američanů v oddělení vztahů s veřejností Pentagonu mohl všimnout, že je to hloupý nápad, nebo ne?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  alternet.org