Takzvaný Islámský stát je znám na celém světě jako nejbohatší teroristická organizace, která disponuje miliardami dolarů.  Zdrojem příjmů pro teroristické milice Islámského státu jsou především daně a povinné odvody z obsazených oblastí. Další finance získávají  z ropných obchodů,  pašování starožitností a z  výkupného. Informace vyplývají  z interní zprávy Spolkové kriminální služby (BKA). Podle zprávy BKA jsou důležitým zdrojem příjmů také dary od rodin a přátel tzv. džihádistů. Podobně ale důležitou roli hrají dary a pomoc z Německa.


Podle zjištění BKA jsou hmotné předměty pro IS shromažďovány v Německu, jedná se například o léky, ošacení nebo obvazy. Nashromážděné finance jsou pak částečně použíty k legálním nákupům například neprůstřelných vest nebo vozidel. Tyto věci jsou pak přepravovány přes Turecko do oblastí ovládaných IS. V celém Německu existují podle zprávy BKA týmy, orgnizace s nenápadně znějícími názvy, které vyzývají na webových stránkách nebo sociálních sítích k dobrovolným sbírkám věcných i finančních.

"Syrské konvoje pomoci" využívají balkánskou cestu a jednotlivce, příslušníky salafistů. Podle BKA kromě konvojů se zbožím, pašují také finační hotovost. Mimo balkánskou cestu mají bojovníci Islámského státu i jiné trasy..

Vzhledem k tomu, že plat pro bojovníka je relativně nízký, tak často finanční podpora z domova, od přátel a příbuzných jim pomáhá..

Alternativně jsou finanční prostředky posílány pomocí finančních transakcí v zemích, jako je Turecko nebo Libanon.

"Aby bylo možné zamaskovat původ finančních prostředků používají teroristé "spletité" cesty; převádějí peníze z účtu na účet a zpět podobně jako při praní špinavých peněz, posílají se malé částky, ale ve velkém množství,  proto jednotlivé transakce neupozorňují svou velikostí," uvedl Prof. Shlomo Shpiro, Bar-Ilan University, Israel.

Celkově lze říci, že teroristické milice Islámského státu mají mnohem širší spektrum financování. Děsivá je skutečnost, že je finančně přes dobrovolnické organizace v Německu podporuje většina přátel a rodina,  ačkoli tím pomáhají terorismu a jeho šíření.

Zdroj: pz.cz, br.de