Během 12 let bojových akcí USA na Blízkém Východě bylo tam zabito 1 300 000 lidí. To je počet obětí pouze v třech zemích – Iráku, Afghánistánu a Pákistánu, praví se ve zprávě mezinárodní organizace Physicians For Social Responsibility, která dostala v r. 1985 Nobelovu cenu míru. V Iráku zahynul v průběhu americké vojenské operace asi jeden milion lidí, čili asi 5% civilního obyvatelstva této země, 220 tisíc lidí zahynulo v Afghánistánu a asi 80 tisíc v Pákistánu. Organizace podotýká, že do tohoto počtu nepatří lidé, kteří zahynuli ve společných operacích USA a jejich spojenců v Jemenu a Sýrii, a tak přesahuje pravděpodobný počet obětí dva miliony. 


Kromě toho se ve zprávě podotýká, že asi 3 miliony obyvatel Iráku, Afghánistánu a Pákistánu uprchly ze svých zemí po americkém bombardování.

„Získané údaje asi desetkrát převyšují ty, které poskytuje oficiální statistika, a kterých používají hlavní masmédia a experti. USA přepečlivě počítají oběti mezi vlastními vojenskými příslušníky zapojenými do boje proti terorismu, neexistuje však žádná statistika obětí mezi civilisty. To je úmyslné opomenutí", praví se ve zprávě.

Výpočty Physicians For Social Responsibility se zakládají na výsledcích různých výzkumů, na statistice OSN, údajích vlád a různých nevládních organizací.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com