Prokuratura Nizozemí popírá zprávy, které se objevily v řadě ukrajinských médií o tom, že podle závěrů mezinárodní skupiny kriminalistů bylo letadlo Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines, které se zřítilo na východě Ukrajiny, sestřeleno raketou protiletadlového raketového kompletu Buk patřícího ruským ozbrojeným silám. „Mohu říct naprosto přesně, že nemají pravdu“ komentoval zprávy ukrajinských médií v interview pro televizní kanál Russia Today (RT) zástupce Státní prokuratury Nizozemí Vim de Bruin, a zdůraznil přitom, že skupina expertů zatím není připravena vyvozovat nějaké závěry.

5. března se v celé řadě ukrajinských médií objevila informace o tom, že tým holandských expertů stanovil, že letadlo bylo sestřeleno ruským protiletadlovým raketovým komplexem Buk, a v důsledku toho zahynulo téměř 300 lidí.

Jak informuje televizní kanál RT, ukrajinská média zřejmě sestavila své informace na základě zprávy holandského televizního kanálu NOS o průběhu vyšetřování příčin pádu malajsijského letadla. Ve zprávě se praví, že existuje verze o tom, že boeing sestřelil protiletadlový raketový komplex Buk, důkazy ale nejsou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru