Spolu s tím, jak řecký ministr financí Yanis Varoufakis pronášel komentáře o tom, že „nikdy Moskvu nepožádáme o finanční pomoc,“ což doslova nepopírá, přijetí pomoci, pokud bude nabídnuta, a řecký ministr energetiky Pangiotis Lafazanic dodává, že Atény jsou proti embargu uvalenému na Moskvu, když říká, „my s Ruskem a s ruským lidem žádnou neshodu nemáme,“ tak snad není žádným překvapením, že Vedomosti referují, že ruský president Vladimir Putin telefonicky mluvil s novým ministerským předsedou Řecka Alexisem Tsiprasem, když mu poblahopřál k převzetí úřadu a pozval ho do Ruska.


Jak referuje ANA:

[quote align="center" color="#999999"]

Čtvrtečnímu telefonátu mezi ruským presidentem Vladimirem Putinem a řeckým ministerským předsedou Alexisem Tsiprasem, jak oznámil Kreml, dominovala situace na Ukrajině a další mezinárodní otázky, mezi nimi Jižní proud a projekt tureckého plynovodu.

Putin pozval Tsiprase na návštěvu Moskvy 9. května, kdy budou probíhat oslavy vzpomínek vítězství lidu nad fašismem.

Řecký ministerský předseda za svou stranu zdůraznil důležitost, jakou připisuje boji proti nacismu s tím, že vyjádřil svůj záměr pozvání přijmout.

Vrcholný zahraničně politický poradce ruského vůdce Jurij Ušakov řekl, že Putin Tsiprasovi gratuloval k jeho vítězství ve všeobecných volbách minulý měsíc a k převzetí svých povinností nového řeckého ministerského předsedy.

Diskuse byla velice vřelá a konstruktivní, řekl s poznámkou, že president Putin Tsiprase pozval do Ruska.

Rovněž řekl, že se znovu ujistili o vůli k aktivnějšímu rozvoji bilaterálních vztahů. I ruští ministři zahraničí a obrany už pozvali své řecké protějšky k návštěvě Moskvy. [/quote]

* * *

Mezi tím, jak hlásí Ekatrimerini, tento obrat dělá starosti Obamovi…

[quote align="center" color="#999999"]

Spojené státy na Řecko naléhaly, aby úzce spolupracovalo se svými evropskými partnery a s Mezinárodním měnovým fondem, řekl ve středu večer vedoucí americký činitel.

„Věřím, že v případě Řecka je pro řeckou vládu velice důležité, aby kooperativně spolupracovala se svými evropskými kolegy stejně jako s MMF. A také jsme jim poradili, aby to činili, a doufáme, ty rozhovory se už dostávají k nějaké kooperaci a k vzájemnému porozumění,“ uvedl tento činitel během konferenčního hovoru týkajícího se návštěvy US vicepresidenta Joe Bidena v Belgii a v Německu, která začíná ve čtvrtek.

Tyto komentáře přišly po poznámkách presidenta Obamy týkajících se zbídačování v Řecku, v nichž argumentoval, že žádná země by si nemohla vést dobře, pokud by byla v „sevření“.[/quote]

* * *

A Rusko opakuje svou ochotu pomoci Řecku finančně …

  • RUSKO BY UVÁŽILO POMOC ŘECKU, ALE ŽÁDNÁ ŽÁDOST NEPŘIŠLA: SILJUANOV

Že by obrat?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com