ŘÍM – Itálie dává Svobodné zednáře na černou listinu poté, co policejní vyšetřování odhalilo, jak politici dostávali příkazy k ovlivňování vládní politiky od této tajné společnosti. Podle nového zákona budou politici nuceni veřejně deklarovat, zda jsou svobodnými zednáři. Nedodržení tohoto pravidla by mohlo vést k trestům vězení.


Bývalý žurnalista pan Bisi, 60, dohlíží na tento řád z jeho ústředí v elegantní vile ze 17. století obklopené palmami osázenými zahradami u vršku Janiculum v Římě. Na čestném místě této vily je portrét Giuseppe Garibaldiho, který vybojoval sjednocení Itálie a byl šéfem tohoto řádu. „Pokud se do našeho řádu kdy vetřeli nějací mafiánci, tak se za námi táhne dobře doložená historie toho, jak jsme je vždy vykopali,“ řekl pan Bisi. „Z těch sto devadesáti tří trestních případů proti 17 000 členů a kandidátů mafie na Sicílii a v Kalábrii je jich je proti nám jen 1 procento,“ dodal.

Pan Bisi řekl, že italští zednáři mají právo držet své členství v tajnosti kvůli předsudkům proti nim, které se v Itálii táhnou už od fašismu, a také nepřátelství proti nim spojované s Římskokatolickou církví. „Ti nás v roce 1738 exkomunikovali, ale my jsme ještě nikdy nikoho neupálili,“ řekl. Přiznal, že reputace italského zednářstva utrpěla v 70. letech s objevením ultrapravicové lóže P2, která byla zapletena do korupce, spojována s podezřením z vraždy bankéře Roberta Calviho v Londýně a v evidenci členstva měla náčelníky tajných služeb a mladého Silvia Berlusconiho.

Dnes jsou však italští zednáři spíše zapojeni do charitativní práce, dodal. „Každý občan má právo veřejně uvést, nebo neuvést, podle své volby, zda chodí do kostela, do mešity nebo do lóže nebo patří třeba ke skautům,“ řekl pan Bisi. „Tak proč by měla existovat povinnost to deklarovat?“

Tom Kington

Zdroj: thetimes.co.uk