Amnesty International vyzývá, aby byli povoláni k odpovědnosti evropští politici zapletených do aféry s tajnými věznicemi CIA. Důvodem k briefingu, který uspořádala tato organizace ochránců lidských práv, byl nedávný referát Senátu USA, který odhalil detaily výslechů a mučení, jemuž byly vystaveny podezírané osoby. Ochránci lidských práv už snad ani nedoufají, že povolají někdy k odpovědnosti samotného autora programu tajných věznic – Washington: americké ministerstvo spravedlnosti nenašlo v jednání svých bezpečnostních služeb skutkovou podstatu trestného činu.


Referát senátní komise byl zveřejněn loni v prosinci. Publikaci předcházelo dlouhé vyšetřování, v jehož průběhu americké bezpečnostní služby dokonce nabourávaly do osobních počítačů senátorů, aby zničily jimi získané důkazy. V konečném důsledku byla zveřejněna jen nepatrná část toho, co komise zjistila – všechno ostatní bylo utajeno. Tyto údaje ohrožují bezpečnost USA – takto vysvětlil rozhodnutí Bílého domu jeho oficiální mluvčí Josh Earnest:

[quote align="center" color="#999999"]

Zveřejnění referátu může ohrozit občany USA a naše zastupitelství v zahraničí. Prezidentova administrativa podnikla preventivní kroky s cílem zajistit bezpečnostní opatření na amerických objektech po celém světě. [/quote]

V Amnesty International spojili detaily uvedené referátu Senátu s informace z veřejných pramenů. Jak vyšlo najevo, tajné věznice existovaly v Litvě, Polsku a Rumunsku. Kromě toho, v tak svérázném „programu boje s terorem“ Američanům pomáhaly vlády Německa, bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Velké Británie. V některých případech spolupracovaly tyto vlády s CIA výměnou za miliony USD.

Americké bezpečnostní služby zahájily hon na teroristy po celém světě po teroristickém činu z 11. září 2001. Byl vyhlášen cíl: potrestat jeho organizátory a zabránit dalším zločinům. Podezírané osoby byly vězněny v tajných věznicích za hranicemi USA, kde je mučili s inkviziční vynalézavostí. Televizní společnost CNN sestavila dokonce podle referátu Senátu „antirating“ nejvíce šokujících způsobů. Na prvním místě je inscenace popravy. Na druhém – praxe „tvrdého zadržení“, kdy agenti CIA vtrhávali náhle do cely, svlékali vězně, vláčili ho po chodbě a přitom bili. Následuje imitace utopení. Chaled Šejch Muhammed byl vystaven tomuto mučení 183krát. Abú Zubejdaovi (jehož vinu se ani nepodařilo dokázat) nedávali spát v průběhu 17 dnů. A navíc ho zavírali v těsných bednách, zavěšovali hlavou dolů a vyhrožovali mu znásilněním v perverzní formě. Tyto údaje vyšly najevo ještě koncem r. 2013, kdy dva vězňové Guantanama podali stížnost Evropskému soudu pro lidská práva.

Mučení Zubejdy se stala etalonem pro výslechy v tajných věznicích CIA, stojí v referátu amerického Senátu. Tyto výslechy poskytly CIA velké množství informace, a lékařům CIA – spoustu údajů o hranicích lidské vytrvalosti. A tu vychází najevo další skandální detail: mučení se aktivně účastnili vojenští lékaři, řekl prezident organizace Lékaři pro lidská práva Leonard Rubenstein:

[quote align="center" color="#999999"]

Lékaři v Guantanamo museli vězně násilně krmit, což odporuje všem etickým lékařským normám. Lékaři se také účastnili jiných mučení a pomáhali při výsleších. Doufáme, že na ministerstvu obrany bude tento referát brát vážně, a vrátí se k běžným lékařským a etickým normám. [/quote]

V Amnesty International jsou přesvědčeni, že doba popírání a zatajování těchto skutečností pominula. Vlády už nemohou spoléhat na neopodstatněné „důvody národní bezpečnosti“ a skrývat pod rouškou státního tajemství pravdu o svém podílu na mučení a zmizení lidí. Šokující ignorování požadavků zákona, jehož se dopustily USA, je ponaučením pro vlády, které narážejí na podobné zločiny, prohlásili ochránci lidských práv.

Washington však tato prohlášení nepříliš znepokojují. Jak je známo, USA plní zákony, které jsou jim výhodné. Také na americkém ministerstvu spravedlnosti referát projednali a dospěli k závěru, že nic protizákonného na akcích CIA nebylo. A není divu. Možná však alespoň v Evropě bude hlas ochránců lidských práv uslyšen.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru