Téměř 4 tisíce saúdských vojáků v očekávání rozkazu z Rijádu k zahájení pozemního útoku na Jemen, uprchlo ze svých pohraničních základen, sdělily v neděli evropské diplomatické zdroje. „Zpravodajství shromážděné Západními výzvědnými agenturami ukázalo, že příslušníci saúdských ozbrojených sil po skupinách prchali ze svých základen, vojenských center a z pohraničních kontrolních stanovišť u Jemenu,“ citovala irácká zpravodajská webová stránka Nahrain Net v arabském jazyce prohlašovat diplomatické zdroje.


Evropské zdroje řekly, že saúdské síly masově svévolně opouštějí posádky, aby donutily Rijád vyhlásit zastavení palby a odradily ho od zahájení pozemních útoků proti Jemenu.

I další zprávy sdělily, že více než 10 000 vojáků z různých jednotek saúdských ozbrojených sil uprchlo od svých armádních batalionů a od jednotek Národní gardy.

Experti věří, že Saúdské armádě se nedostává silné morálky potřebné k zahájení pozemní invaze do Jemenu, a že takový útok by byl pro Saúdskou Arábii považován za sebevraždu.

Saúdská Arábie na Jemen útočí teď už 32 dnů, aby tak obnovila moc uprchlého presidenta Mansour Hadiho, blízkého spojence Rijádu. Saúdy vedená agrese prozatím zabila 3 005 Jemenců včetně stovek žen a dětí.

Hadi vyklidil pole už v lednu a odmítl toto rozhodnutí revidovat i přes apely revolucionářů z Ansarullah uvnitř hnutí Houthiů.

Ač Rijád tvrdí, že bombarduje pozice bojovníků Ansarullah, tak saúdská válečná letadla srovnávají se zemí obytné čtvrti a rozbíjí civilní infrastruktury.

V úterý tato monarchie po čtyřech týdnech bombardování sice vyhlásila konec náletů na Jemen, ale nálety i tak probíhají.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz