Běží každoroční „vrcholné“ ekonomické fórum Davos, tak k tomu pár citací z tohoto článku: [quote align="center" color="#999999"] Člověk Davosu… odvozuje většinu svých příjmů přímo nebo nepřímo ze státního patronátu. I pokud je v soukromém sektoru – tak je to spíš lobbyista, politik nebo byrokrat než pravý businessman – bude to instinktivní monopolista nadšeně přesvědčující ministry a úředníky, aby zvedali bariéry vstupu na trh jeho rivalům.


Davos je místem, kde mocní lidé sbírají konzultantské a ředitelské posty spolu s místečky v mezinárodních ins titucích. I levičáci je správně zavrhují. Ti na ně pohlíží marxistickým způsobem jako na bandu rentiérů, kteří se slézají, aby vymysleli nové způsoby jak vyžít z vysávání potu pracujících.

„Stabilita globální ekonomiky“ je daleko podružnější fráze než, „výživné místečko ve veřejném sektoru pro mě.“

Je to jako v románu od Ayn Rand, v němž si lobbyisté promlouvající zastřeným jazykem udržují pohodové vztahy. Pamatujete, jak popisovala členy správních rad společností? „Muži, jejichž kariéra závisí na tom, že udrží tvář bez výrazu, mluvu beze smyslu a kvádro bez poskvrny.“ To je Davos. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  capx.co, reformy.cz