Aniž by si toho nějak moc všímaly jak soudy, tak veřejnost, spíše nikdo, tak přinejmenším 50 amerických agentur vynucování zákona potichoučku nasadilo radarová zařízení, která jim v podstatě umožní ‚prohlížet‘ si vnitřky domů šmírováním skrz zeď. USA Today hlásí: Tyto agentury včetně FBI a Služby US Marshallů už přes dva roky začínají s nasazování těchto radarových systémů, aniž by si toho soudy nějak moc všímaly a vůbec se veřejně neprozrazuje, kdy nebo jak jich lze použít.


Tato technologie vyvolala otázky ohledně oprávnění a ohledně soukromí, protože US Nejvyšší soud řekl, že úředníci obecně nemohou používat high-tech senzorů, aby jimi zjišťovali, co se děje uvnitř lidských domovů, aniž by před tím získali povolení k prohlídce.

Ty radary fungují jako jemně vyladěné detektory pohybů, když využívají radiových vln k zachycování pohybů tak jemných, jako je lidský dech, na vzdálenost více než 50 stop. Ty mohou zachytit, jestli v domě někdo je, nebo jestli se hýbe.

Současní i bývalí federální důstojníci říkají, že tyto informace jsou kriticky důležité, aby zajistili důstojníkům bezpečí, když je třeba, aby do domu vpadli nebo aby zachraňovali rukojmí. Ale zastánci soukromí a soudci nicméně už vyjádřili obavy z podmínek, za jakých agentury vynucování zákona mohou těchto radarů použít – a nad faktem, že to až dosud dělaly bez veřejného dohledu.

„Nápad na to, že vám může vláda vyslat zdí vašeho domu signál, aby si zjistila, co je uvnitř, je problematický,“ řekl Christopher Soghoian, hlavní technolog z Unie amerických občanských svobod. „Technologie, které policii umožní dívat se do domů, patří mezi ty nejinvazivnější nástroje, které policie má.“

Agenti používající těchto radarů byli až do prosince převážně neznámí, tehdy totiž federální odvolací soud v Denveru řekl, že policisté takového použili, než vstoupili do domu, aby zatkli muže hledaného kvůli porušení podmínky. Tyto soudci vyjádřili znepokojení, že agenti používali této nové technologie, aniž by měli příkaz k domovní prohlídce, s obavou, že „vládní používání takovýchto mocných nástrojů k prohledávání vnitřků domů bez soudního svolení představuje krajně nebezpečné zpochybnění Čtvrtého ústavního dodatku.“

Takže zase další praktika, která by měla vyvolat obavy z míry vládního dohledu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: yournewswire.com, reformy.cz