Sankce Západu proti Rusku jsou pouze jedním z důvodů, proč se Evropské unii nepodařilo v roce 2014 překonat krizi, nehledě na předpovědi analytiků, kteří překonání krize předpokládali, píše The Wall Street Journal. Evropská unie pravděpodobně ještě nikdy nebyla tak blízko rozpadu, jako je nyní, konstatují noviny. „Předpokládalo se, že toto bude rok, kdy se eurozóně podaří překonat dluhovou krizi, rok, kdy se měl vrátit ekonomický růst spolu se spotřebitelskou důvěrou a tvorbou pracovních míst. Ale nakonec se vše vyvinulo jinak“, informují americké noviny.


The Wall Street Journal uvádí tři základní příčiny neúspěchu Evropy:

  • Ukrajinská krize a sankce Západu proti Rusku, to jsou skutečnosti, které se obzvlášť negativně podepsaly na stagnaci a které zasáhly zejména německé firmy. Druhým negativním faktorem je zpomalení ekonomického růstu Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik.
  • Pokud první dva vlivy můžeme nazvat vnějšími, třetí vyplývá z nitra samotné eurozóny: jsou nim strukturální problémy, které brání obnovení mnoha evropských ekonomik a to zejména v jižní Evropě.
  • Deník dále uvádí, že strukturální problémy v některých zemích vyžadují zásadní reformy. Zatím mnoho evropských ekonomik, zejména Španělska, Portugalská a Řecka vykazují únavu z reforem. V zemích jako je Francie a Itálie zas, zdůrazňují noviny, byly reformní pokusy zastaveny pod tlakem opozice.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: hlavnespravy.sk