Spojené státy se snaží vtáhnout Evropu do "studené války" s Ruskem. Takový názor vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán. Podle jeho slov se Budapešť nemůže konfliktu účastnit – pro zemi by to mělo negativní následky. Skutečně, USA se s chutí míchají do záležitostí jiných zemí. Jen Washington si může dovolit diktovat podmínky všem. Malé evropské země nejsou výjimkou. Maďarsko riskuje, že bude vyloučeno z klubu přátel Bílého domu. A to kvůli pozici premiéra, který si k úžasu Washingtonu dovoluje projevit nezávislý názor a americký sen popsal jako snahu o globální hegemonii.


To není první tvrdý výrok Viktora Orbána, který se nelíbil zahraničním partnerům Maďarska. Jeho programový projev vyvolal zmatek mezi jeho maďarskými kolegy. Premiér navrhl poskytnout dvojí občanství Maďarům, kteří žijí v zahraničí, včetně Ukrajiny. Kyjev se rozhořčil. Nicméně maďarské ministerstvo zahraniční ihned prohlásilo, že šéf vládního kabinetu tím nic špatného nemyslel.

Reakci na maďarského kolegu si nenechal ujít ani bývalý polský premiér Donald Tusk, který prakticky okamžitě vyjádřil podporu Kyjevu a obvinil Orbána, že jeho slova zazněla "ve špatný čas a ve špatném místě."

Orbánova pozice nenechala chladné ani Spojené státy. Senátor John McCain ho vůbec označil za "neofašistického diktátora." Za příliš rozvážnou pozici k Rusku muselo zaplatit okolí maďarského premiéra – proti úředníkům, pod záminkou boje s korupcí, byly zavedeny sankce a USA jim zakázaly vstup na své území.

Viktor Orbán ale pravděpodobně žije podle hesla: Washington je mým přítelem, ale pravda mi je dražší, a nadále zdůrazňuje důležitost plynovodu South Stream a kritizuje politiku evropských a amerických partnerů. Vypadá to tak, že USA jsou pro Evropy přítěží a mlčet je stále těžší. Proto zpochybňování správnosti zvoleného kurzu zní z různých stran. Musí za to ale platit – sankcemi a veřejným odsouzením.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru