Tehdy jsme psali, že nejchudší členský stát EU Bulharsko, které bývalo nadšeným příznivcem Ruskem podporovaného projektu plynovodu Jižní proud, jehož stavba vyvolala napětí mezi Západem a Moskvou, jelikož by umožnil dodávky plynu obcházející problémovou Ukrajinu (čímž by tuto zoufalou ekonomiku doštípal zpátky do náruče Ruska). Počátkem června nařídil jeho bulharský ministerský předseda Plamen Orešarski předběžné zastavení (když Evropa nabídla záchranné lano bankovnímu systému této země, který zrovna náhle zkolaboval).


Následně nařídil bulharský ministr energetiky Vasil Štonov bulharskému Energetickému hodlingu, aby zastavil veškeré akce týkající se projektu, jelikož tento přeci nesplňuje požadavky Evropské komise.

A pak, jen aby poslal Putinovi velice jasný vzkaz, komu teď náleží věrnost tohoto bývalého sovětského satelitu, tak NATO na bulharské letiště Graf Ignatievo vyslalo 12 F-15 se 180 vojáky.

[quote align="center" color="#999999"]

Tucet F-15 se zhruba 180 lidmi ze 493. RAF sídlící v Lakenhiethu v Anglii bylo vysláno na leteckou základnu Graf Ignatievo, aby se zúčastnili dvoutýdenního dvojstranného cvičení spolu s Bulharským letectvem, řekl reportérům v pondělí plukovník Steve Warren.

C vičení začíná v pondělí a bude pokračovat až to 1. září.

Vyslány byly za účelem „účasti na cvičení a soustředění se na udržení společné připravenosti při budování interoperability,“ řekl Warren.

Tento krok přichází v době, kdy mají východoevropští partneři a spojenci Ameriky obavy z ruské vojenské intervence na Ukrajině. Mají strach, že Moskva by mohla zkusit destabilizovat i jiné země v regionu.

„V tomto se odráží náš neochvějný závazek zvýšení regionální bezpečnosti,“ řekl Warren o tomto cvičení.[/quote]

My jsme to tehdy uzavírali následujícím: „Člověka by zajímalo, jak na to asi zareaguje Putin?“

A teď už známe odpověď: dnes Putin v udivujícím oznámení odhalil, že s projektem Jižního proudu se už skoncovalo. Jak hlásí WSJ: „Putin řekl, že Moskva zastaví prosazování projektu plynovodu Gazpromu Jižní proud, který by zásoboval plynem Evropu a pod vodou vedl do Bulharska, když obvinil Evropskou unii, že tento projekt maří.“

[quote align="center" color="#999999"]

„Když jsme nemohli od Bulharska dostat potřebná povolení, tak s projektem pokračovat nemůžeme. Nemůžeme vynaložit veškeré investice, jen aby se to zastavila na bulharské hranici,“ řekl Putin. „Je to samozřejmě na našich přátelích v Evropě, aby si vybrali.“

„My si myslíme, že pozice Evropské komise nebyla konstruktivní,“ řekl pan Putin. „Když to Evropa realizovat nechce, tak to realizovat nebudeme.“[/quote]

Putin má pravdu: Evropa – s výjimkou Rakouska – začala v posledních měsících projevovat spolu se zintenzivňováním krize na Ukrajině k Jižnímu proudu vzrůstající odpor. EU si dělá starosti, že tento projekt by mohl zabetonovat ruské postavení jako dominantního dodavatele zemního plynu pro Evropu. Rusko už uspokojuje asi 30% evropské roční spotřeby.

A co teď Putin dělá? Podepisuje strategickou alianci s členem NATO Tureckem, s tou jedinou zemí Evropy, která je ať je jaká chce, není evropská (kvůli nekonečnému německému vetu, které jí brání ve vstupu do EU kvůli obavám z levné migrující práce), a která se později začala stávat čím dál více proti-Západní, a do které se teď ten mega-plynovod postaví. Jak hlásí RT, CEO Gazpromu Alexej Miller řekl, že tento energetický gigant vybuduje ohromný plynovod, který povede z Ruska, projde Tureckem a zastaví se na řecké hranici – čímž Rusku poskytne přístup na jihoevropský trh. Rusko tím v podstatě dosáhne vstupu na koncový trh Jižního proudu.

[quote align="center" color="#999999"]

Plynovod bude mít roční kapacitu 63 miliard kubických metrů. Do Turecka, které je druhým největším zákazníkem Gazpromu, se bude dodávat celkem 14 miliard kubíků.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak řekl, že součástí tohoto nového projektu bude speciálně konstruovaný terminál na turecko-řecké hranici pro jihoevropské zákazníky.[/quote]

Rusové na společné tiskové konferenci Putina s tureckým vůdcem Erdoganem řekli, že dodávky ruského plynu do Turecka vzrostou o 3 miliardy kubických metrů i přes plynovod Modrý proud, který je už v provozu. Loni bylo přes turecký Modrý proud podle Reuters dodáno 13,7 miliardy kubíků.

A jako další vedlejší výhodu toho, že se stali upřednostňovaným ruským spojencem, Moskva tureckým zákazníkům od 1. ledna 2015 o 6 procent sníží cenu, řekl Putin. Novak později řekl, že tato sleva by mohla dosáhnout až 15 procent, což je předmětem vyjednávání. Takže je mi líto, Ukrajino.

A je mi líto Bulharsko, které, ač závisí výlučně na ruském plynu pro potřeby své komerce, průmyslu a domácností, tak se rozhodlo postavit se na stranu potápějící se Evropské unie, která z ní udělala jen poslední nesolventní stát vazalský k hroutící se Eurozóně, což bylo na dnešní konferenci Putinovi zcela jasné:

  • PUTIN: BULHARSKO NENÍ SCHOPNO VE VĚCI PLYNU JEDNAT JAKO SUVERÉNNÍ STÁT
  • P UTIN: RUSKO REORIENTUJE SVÉ ENERGETICKÉ ZDROJE NA JINÉ MKTS: IFX

V Bulharsku by teď měli očekávat, že jejich náklady na plyn už směle půjdou tam, kam šly ukrajinské ceny energie před tím.

Co se týče Turecka, tak tato země propojující Evropu s Asií je pouze jen posledním článkem expanze Putinovy proti-dolarové aliance:

  • TURECKO SE S RUSKEM DOHODLO NA OBCHODNÍM POUŽÍVÁNÍ MÍSTNÍCH MĚN: TRT

Čili, jak by to formuloval Obama, Rusko se právě stalo ještě „izolovanější.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz