S jasným cílem ‚ochrany civilistů‘ před ISIS a syrským Asadem se USA a Turecko zjevně blíží k dohodě o vytvoření bezletové zóny podél části syrské hranice. Jak hlásí WSJ, USA a Turečtí činitelé sblížili své rozdílné pohledy na možnou společnou vojenskou misi nad Sýrií, která by USA a jejich koaličním partnerům umožnila použít tureckých letišť k zahájení útočných operací proti Islamistickému státu útočících na severní Sýrii. Tato bezletová zóna by poskytla útočiště pro Západem podporované opoziční síly a uprchlíky. Jak uvádí Bloomberg, to je významný obrat oproti předchozí Obamově politice (plné obav, že to by byla těžká zátěž pro US Air Force, která by vystavila letce smrtelnému nebezpečí) a dotlačila by USA blíže k otevřené zástupné válce s Ruskem přes konfrontaci s letectvem Asada.


Jak hlásí WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Američtí a turečtí činitelé sblížili své rozdílné pohledy na spojenou vojenskou misi v Sýrii, která by USA a jejich koaličním partnerům umožnila použití tureckých vojenských základen k provedení útočných operací proti cílům Islamistického státu po celé severní Sýrii, tvrdí činitelé obou zemí.

Jako součást této dohody diskutují činitelé z USA a Turecka o vytvoření chráněných zón podél části syrské hranice, které by byly nepřístupné pro letectvo Asadova režimu, a mohly by poskytnout bezpečná útočiště pro Západem podporované opoziční síly a uprchlíky.

USA a koaliční letectvo by využívalo Incirliku a dalších tureckých letišť k hlídkování nad touto zónou, čímž by zajistilo, že rebelové přecházející hranici z Turecka by se při tom nestávali terčem útoků, řekli tito činitelé.

Turecko podle těchto činitelů navrhlo daleko rozsáhlejší bezletovou zónu přes jednu třetinu severní Sýrie. Takováto myšlenka však byla u Obamovy administrativy neprůchodná, ta řekla Ankaře, že něco tak invazivního by představovalo válečný akt proti Asadovu režimu.[/quote]

Což by USA přeci nikdy nepřipustily – aby se USA pustily do přímého konfliktu s letectvem Asada, a tudíž se zahájením zástupné války s Ruskem.

Jak dodává Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Už od vypuknutí občanské války v Sýrii počátkem roku 2011 americký president Barack Obama odporoval apelům z Kongresu na zřízení bezletové zóny v této zemi. A teď zjišťujeme, že Obamovi vrcholní vyslanci vyjednávají o právě takovém plánu se syrským sousedem s Tureckem.

Tento nový návrh by se nazýval „vzdušná exkluzivní zóna“ v nárazníkové oblasti uvnitř Sýrie podél turecké hranice, kterou by obsadila turecká vojska, a chránilo by ji US letectvo, jak tvrdí vyšší američtí činitelé, kteří jsou s touto diskusí obeznámeni. Cílem by bylo poskytnout určitým syrským rebelům a civilistům ochranu jak před Islamistickým státem, tak před režimem syrského presidenta Bášara Asada, a zvýšení toku humanitární pomoci do Sýrie v této zóně. Tuto myšlenku dávala k uvážení naposledy v roce 2012 francouzská vláda a v té době se referovalo o tom, že tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clinton ji podporuje.

John Allen, penzionovaný generál námořní pěchoty, který je vedoucím koordinátorem Obamovy administrativy pro mezinárodní koalici proti IS, diskutoval o „vzdušné exkluzivní zóně“ s vysokými tureckými činiteli během své návštěvy počátkem tohoto měsíce, tvrdí tito tři činitelé.

Když Obama schválil, aby o tom Allen vyjednával, tak by to mohlo značit odvrácení od jeho předchozí politiky. Od roku 2012 Bílý dům odporoval apelům obou stran v Kongresu, aby v Sýrii zřídil takovéto chráněné oblasti, zčásti proto, že by to pro US Letecto byla značná zátěž a letce by to vystavilo smrtelnému nebezpečí. Ale Bílý dům měl rovněž obavy, že bezletová zóna by mohla USA zavléct do války s ostrou střelbou se syrským režimem, kdykoliv by zkusili vést válku proti islamistickému státu a al-Kaiídě, dvěma skupinám, které také bojují i proti tomuto režimu.

„Nemůžete mít exkluzivní zónu a nebýt v konfliktu s režimem,“ řekl bývalý činitel Obamovy administrativy v Pentagonu, který pracoval na Středním východě. „Nemůžete si ponechat svůj dort a přitom ho sníst.“

„A nakonec si nejsem jist, zda by takovéto dělené práce mezi sektářské rebely proti ISIS, ale proti režimu mohlo být trvale udržitelné,“ řekl. „Nakonec, když budeme vyzbrojovat síly umírněných rebelů, tak je budeme muset chránit. To znamená, že když se do nich pustí režim, tak budeme muset přijmout nezbytná opatření k jejich ochraně.“

***[/quote]

Můžeme si jen představovat jaké něco za něco Kerry Erdoganovi za tuto dohodu nabídl, uvážíme-li jeho nedávnou silně proti-Americkou rétoriku. Ovšem hlavní v tom je Obamův obrat a daleko otevřeně agresivnější postoj proti Asadovi, který nejspíš zaručuje ruskou reakci (jak slovy, tak činy).

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz