Jestliže budou sankce Západu proti Rusku pokračovat, může Evropská unie přijít až o jeden bilion eur, prohlásil poradce ruského prezidenta pro eurasijskou integraci Sergej Glazjev. Podle jeho názoru se sankce větší měrou negativně projevují na rozvoji samotné Evropy, jejíž hospodářství už teď značně ustupuje ve svém rozvoji například Číně.S ergej Glazjev má za to, že alternativou pro součinnost s Evropou se může stát eurasijská integrace, která umožní snížit vliv západních zemí na jiné státy.


O tom, že šéfové diplomacií zemí Evropské unie projednají příští týden otázky rozšíření sankcí vůči Rusku, hovořila v úterý vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Později německá kancléřka Angela Merkelová upřesnila, že možné rozšíření sankcí proti Rusku v souvislosti se situací na Ukrajině se dotkne pouze černého seznamu na vstup do Evropské unie, ekonomickou sféru nezasáhne.

Jakékoli změny ve statusu sankcí si vyžádají jednomyslné rozhodnutí členských zemí EU, soudí britský politolog Richard Connelli. Aby mohly být sankce zrušeny, musí se situace na Ukrajině stabilizovat. Budou možná nezbytná i rozsáhlá opatření v oblasti bezpečnosti v Evropě. Dokud se tak nestalo, přeje si stále méně zemí Evropské unie podporovat jakékoli sankce, zdůraznil Richard Connelli. Zvlášť silně se podobná nálada projevuje mezi středoevropskými státy, jejichž hlas má v EU velkou váhu. Evropská ekonomika nyní neprožívá právě nejlepší časy. A zhoršení vztahů s Ruskem během posledních devíti měsíců tuto situaci jedině prohlubuje.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru