Před dvěma týdny zachvátila Švédsko směšná panika, při níž vyslalo téměř celou svou armádu, námořnictvo a letectvo k lovu na to, o čem referoval očitý svědek jako o ruské ponorce, která se přikradla až někam ke Stockholmu, což se později ukázalo jako falešné. Žádná ponorka tam nebyla. Existuje však náhled, podle kterého tahle povídačka vypadala věrohodně, vzhledem k fámám o nedávném rozhojnění ruských vojenských transportních a podpůrných jednotek v Arktidě snažících se chvatně bránit její rozsáhlá ložiska přírodních zdrojů ležící blízko Severního pólu.


A vůbec tedy nepřekvapuje, že vyzbrojování Arktidy bylo přede dvěma dny potvrzeno, když vyšší vojenský velitel řekl, že Rusko v Arktidě vybuduje nejméně 13 letišť a 10 radarových stanic, aby v tomto regionu zabezpečilo národní vojenskou bezpečnost.

Generálporučík Michail Mizencev, šéf Ústředí národní obranné správy, jak ho citovala RIA, řekl: „Plánujeme postavit 13 letišť, protileteckou střelnici stejně jako deset radarových a vektorových postavení.“


Jaderný ledoborec NS 50 Let Pobedy třídy Arktika pluje Severním ledovým oceánem.

Co je tu najednou takový chvat k obraně národních zájmů v těchto zapadlých studených místech? Je to jednoduché: tohle je jistý druh odpovědi Moskvy na srovnatelnou chvatnou kampaň trojúhelníku Kataru a Saúdské Arábie s USA, při níž dělají vše, co mohou, aby prosadili „Syrskou cestu“, která by umožnila tranzit katarského zemního plynu do Evropy, což je gambit, který až dosud selhával.

V posledních několika letech byla uprostřed zvýšeného soustřeďování se NATO na tento region přijata četná politická, ekonomická a vojenská opatření k ochraně ruských zájmů v Arktidě.

V dubnu řekl president Vladimir Putin, že Rusko na svých arktických územích postaví unifikovanou síť vojenských zařízení, aby pojala vojska, pokročilé válečné lodi a letadla jako součást plánu na posílení ochrany zájmů země a hranic v tomto regionu.

Rusko během několika posledních let razí vpřed s úsilím zaměřeným na rozvoj svých arktických území včetně produkce uhlovodíků a rozvoje Severní mořské trasy, která nabývá na důležitosti jako alternativa k tradičním trasám z Evropy do Asie.

Rusko už vůbec neskrývá, proč tlačí na vyzbrojování Arktidy: „Rusko bude během příštího roku připraveno uvítat nezvané hosty přicházející ze kteréhokoliv směru, když v Arktidě dokončí síť radarových stanic,“ řekl ruský ministr obrany.

Proč, o kom by to asi tak mohl mluvit?

RT má některé dodatečné podrobnosti o velkém ruském chvatu v Arktidě:

Ohromná výstavba zařízení v severní části Ruska je strategií této země k zajištění kontroly nad Arktidou. Ozbrojené síly v současnosti přestavují dvě severní základny na Novosibirských ostrovech a na souostroví Země Františka Josefa, řekl v úterý na veřejném shromáždění ministr obrany Sergej Šojgu. Vojenská letiště v Tiksi, v Narjan-mar, Aljkel, Vorkutě, Anadyru a v Rogačevu mají naplánované modernizace.

„K tomuto plánu patří i postavení 13 letišť, jedné testovací střelnice pro Letectvo, 10 radarových postavení a zaměřovacích center,“ řekl generálporučík Michail Mizincev, šéf Střediska národní obranné správy, který se tohoto sezení také zúčastnil.

Š ojgu řekl, že nejbezprostřednějším výsledkem těchto snah bude postavení úplného radarového pokrytí ruských hranic. Rusko po kolapsu Sovětského svazu opustilo mnohé své méně kritické a nákladnější vojenské instalace, teď je ale chce znovu uvést do provozu.

„Letos budeme mít naprosté radarové pokrytí a v roce 2015 budeme téměř plně připraveni uvítat nezvané hosty z východu a severu,“ řekl ministr.

O tomto zde také:

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz