„Šéf policie střílí své podřízené za podporu aktivistů.“ Na události s bojovými vozidly pěchoty v Mariupolu vrhají světlo nové podrobnosti. Policejní šéf Valerij Androščuk nařídil v Mariupolu použít proti protestujícím občanům sílu včetně trhavé munice.  Velitelé i řadoví policisté svému policejnímu šéfovi řekli, že nejsou ochotni střílet do civilistů. Androščuk v reakci na to vytáhl svou zbraň a jednoho ze svých podřízených střelil, čímž jej vážně poranil.


Androščuk se následně zabarikádoval v jedné z kanceláří v budově a zavolal na pomoc s policejním útvarem Národní gardu (Nacgvardija). Ti rychle dorazili a zahájili útok.

V době útoku na městské ulice tam bylo mnoho lidí účastnících se průvodu ke Dni vítězství 9. května. Válečníci z Nacgvardija stříleli jak civily, tak policajty. Jeden policista a dva civilové byli při tom zabiti. Více než dva tucty byly zraněny.

Androščuk se během útoku pokusil utéct. Místní ho ale chytili a zmlátili ho. Zatím žádné další informace o osudu tohoto policejního šéfa nejsou.

Obyvatelé města byli šokováni, že Národní garda (Nacgvardija) proti civilistům používá těžkou výzbroj a trhavou munici.

Vyjádřili svou vůli bránit město za jakoukoliv cenu podle svých nejlepších možností a schopností.

Národní garda (Nacgvardija) momentálně město ze strachu z pomsty lidí a z barikád, které začaly po městě vznikat, opustila.

Budova pracoviště ministerstva vnitra v Mariupolu v plamenech: