Španělští architekti z Barcelony navrhli systém plujících vertikálních farem, které by daly hustě obydleným zemím, jako je třeba Singapur, šanci na pěstování vlastních potravin. S hustotou obyvatelstva téměř 20000/km2 se Singapur řadí mezi nejhustěji zalidněné země na světě. S územím o rozloze 716 km2 nemá dost volné půdy na to, aby si pěstoval vlastní suroviny, a tak musí importovat více jak 90% potravin. Singapur sice nemá dostatek půdy, ale zato ho obklopuje obrovská masa vody. Architektonické studio JAPA z Barcelony teď přišlo s konceptem tzv. „plujícího zemědělství“ inspirovaným plujícími rybími farmami, které v Singapuru fungují již přes 80 let.


Design se skládá z masivních plujících konstrukcí ve tvaru písmene „L“, které poskytnou dostatečný prostor k pěstování potravin, a učiní tak celou konstrukci ještě efektivnější, neboť budou maximálně využívat slunečního záření.

„Slunce bylo stěžejní inspirací celého projektu,“ říká Javier Ponce, hlavní architekt JAPA. „Točící se tvar zpřístupní sluneční svit a zabrání výraznějšímu stínění.“

Tyto plující farmy by tvořily celou síť věží, která by pokryla celý Singapur, a tím dodala jeho obyvatelům čerstvou zeleninou a ovoce. Každá věž by měla v sobě zabudovaný komunikační systém, skrze který by se mapovalo, kolik a jakého jídla lidé kupují nejvíce. Přizpůsobily by tak svou produkci poptávce a minimalizovaly tím přebytečný odpad. Navíc by i prudce klesl negativní dopad na životní prostředí, způsobený dovozem potravin.