Někteří lidé mají sklony neshazovat téměř žádná kila anebo si udržovat váhu. Pak tu jsou rovněž takoví, kteří stále hledají další a další cukry, lpí na špatných stravovacích návycích nebo si myslí, že hladověním zhubnou. Ať už jste notorický dietář nebo opačně velký jedlík, většinou spadáte do jedné z následujících kategorií. My Vám nyní pomůžeme zbavit se Vašich špatných stravovacích návyků a najít tak správné řešení právě pro Vás. Je dobře známo, že čím více jí lidé na základě svých emocí a myšlenek, tím hůře hubnou.


Shodit pár kilo patří mezi nejčastější předsevzetí, avšak více jak 80% z nich je neúspěšných. Tady je 6 hlavních důvodů, proč tomu tak je.

Hodně žen očekává, že dieta změní jejich tvar těla, což může vysvětlovat, proč je jich tolik frustrovaných následujícím neúspěchem a má problémy držet se určitých dietních plánů. Pokud si ženy myslí, že hubnutím změní své tvary, nikdy se jim to nepodaří. A to je také důvod, proč jsou diety většinou krátkodobé a obvykle neúspěšné.

Ženy s vysokým rozdílem mezi obvodem pasu a boků věří, že skrze dietu mohou změnit svou postavu ve tvaru hrušky. Tahle očekávání však nepramení z ženského špatného vnímání jejich postavy; většina žen, ať už mají postavu ve tvaru hrušky, či nikoliv, správně odhadlo, který obrázek nejlépe koresponduje s jejich rozdílem mezi pasem a boky, což je jediné měřítko typu postavy.

Popularita internetových diet v posledních letech ukázala, že spoustu různých typů lidí, co chtějí zhubnout, nemají čas na osobní setkání se specialistou anebo se příliš stydí přiznat si svůj problém. A právě anonymita internetu pomáhá těmto lidem, aby si udrželi váhu, aniž by čelili nátlaku okolí.

Zde je 6 nejčastějších typů jedlíků, které vábí různá fóra o dietách, a doporučení, které řeší jejich problémy:

[quote align="center" color="#999999"]

1) JÍTE AŽ PŘÍLIŠ ČASTO: Jíte pravidelně po celý den, ať už jste hladoví nebo ne. Odmítáte oficiální dietní plány, jelikož jste přesvědčeni, že Váš způsob stravování je nejlepší. Nikdy však nezhubnete.

Problém: Stále myslíte o dalším jídle. Může se stát, že budete jíst příliš jídla příliš často.
Řešení: Zůstaňte u 3 jídel denně plus dvě zdravé svačiny (jako např. mrkev, ovoce nebo ovesný koláč) a nic mezi nimi nejezte.

2) LÁDUJETE SE NEZDRAVÝMI VĚCMI: I když chcete zhubnout, stále vyhledáváte spousty fastfoodového nebo rozmrazovaného jídla.

Problém: Tento vzor je způsobem emocemi – nacpete se, když se cítíte osamělí, úzkostní nebo rozčilení.
Řešení: Trénujte, abyste si posílili Vaši sebeúctu. Použijte svou mysl k tomu, aby pohlížela na jídlo jako zdroj obživy, nikoli odměny.

3) JSTE NOTORICKÝ DIETÁŘ: Ať už jde o Atkinse nebo Dukana, vždy zkoušíte novou dietu. Nehledě na nutriční obsah vidíte jídlo jako jediný nástroj, který Vám dopomůže zhubnout.

Problém: Nedostatek živin ve Vaší dietě dostává Vaše tělo do „ochranitelské fáze“, kdy si ukládá každý gram tuku a nechává Vás tak cítit se provinile a nespokojeně.
Řešení: Tím, že přestanete o dietách přemýšlet, Vás donutí dosáhnout lepšího fyzického výkonu. Obraťte se k vyvážené stravě a menším porcím.

4) NEUDRŽÍTE SE: Udržujete si pevnou vůli a z 90% jíte zdravě, ale občas se Vám kontrola vymkne z rukou a Vy sníte všechno sladké, co Vám přijde pod ruku .

Problém: Nakonec vždy upustíte od svých dobrých úmyslů a máte tzv. absťák. Tento styl stravování je spojen s emocemi, které často zahrnují silné pocity viny a studu.
Řešení: Uvolněte svá přísná pravidla a dovolte si čas od času „zahřešit“. Pak přestanete tak masivně holdovat cukru.

5) JÍTE JAKO ZOMBIE: Jíte bez jakékoli pravidelnosti a většinou ani nevíte, co Vám přijde do pusy. Vaše stravování je spíše monotónní.

Problém: Jste náchylní k jezení rafinovaných potravin bez jakýchkoli nutričních hodnot, ale rychle Vás nasytí.
Řešení: Přestaňte jíst před TV nebo u Vašeho počítače. Jezte kvalitní jídlo a vychutnejte si každé sousto.

6) JÍDLEM SE UKLIDŇUJETE: Jíte opět z emocionálních důvodů, a to abyste se vyhnuli Vašim vlastním pocitům bolesti.

Problém: Už nekontrolujete svůj pocit hladu. Odpíráte si zdravou, vyváženou stravu na úkor rafinovaných a kalorických potravin.
Řešení: Zklidnění mysli (zkuste se např. zklidnit 10 vteřin před každým jídlem) Vám pomůže přestat se přejídat.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: preventdisease.com