Nadcházející summit NATO ve Walesu je představení public relations soustřeďující se na budování politického konsensu zaměřeného proti Rusku a k obvinění této země z vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny, uvedl profesor Michel Chossudovsky, ředitel Centra pro výzkum globalizace. „Skutečnost, že Rusko nebylo na summit NATO pozváno, ukazuje, že schůzka je zaměřená proti Rusku, a že to je hlavní cíl tohoto shromáždění,“ řekl Chossudovsky RIA Novosti. „Není to shromáždění, abych tak řekl, kvůli nějakému druhu vojenského plánování. Vojenské plánování se odehraje jinde. Účelem této schůzky jsou čistě public relations,“ dodal.


Chossudovsky argumentoval, že mnozí členové NATO jsou politické loutky USA, které slepě plní Washingtonské strategie.

„Je to tam o stisknutí rukou mezi hlavami států, hlavami vlád z těchto 60 zemí. Mnozí z těchto vůdců jsou už pro-USA. Je to konsensus politiků, z nichž mnozí jsou politické loutky,“ tvrdil Chossudovsky s dodatkem, že konsensu mezi členy se obvykle dosahuje přes různé formy vydírání.

Chossudovsky vyjádřil pochybnosti o ochotě NATO řešit ukrajinský konflikt diplomatickou cestou a zdůrazňoval, že kdyby bylo NATO opravdu odhodláno k mírovému řešení na Ukrajině, tak by Rusko na tento summit pozvalo.

„To by byl dialog,“ řekl.

„Jim se však už vymyká i ten typ diplomacie, který existoval během éry Studené války, kdy to byly alespoň civilizované vztahy Východ-Západ mezi hlavami států, v mnoha případech zdvořilé a konstruktivní. A teď už tu máme jen lidi, kteří mají jen nepatrnou schopnost opravdu vyjednávat,“ dodal.

Schůzka mezi ruským presidentem a jeho ukrajinským protějškem z tohoto týdne představuje podle Chossudovského další příklad chabé diplomacie a ubohého vyjednávání.

„Zatímco Porošenko chce s Ruskem bilaterální diskusi týkající se východní Ukrajiny, tak nechce vyjednávat s federalisty,“ vysvětloval tento expert podtrhující, že Putin trvá na tom, že jakékoliv řešení této krize na východní Ukrajině musí být vyjednáno mezi dotčenými stranami.

Chossudovky si myslí, že Porošenkova diskuse s Putinem byla pečlivě připravena dopředu s jeho západními poradci.

„Porošenko nedělá vůbec žádná rozhodnutí, ale spolu s tím je komplicem v rozsáhlých válečných zločinech páchaných proti lidu jihovýchodní Ukrajiny,“ tvrdil.