Náměstek syrského ministra zahraničních věcí Fejsál Mikdád vyzval sousední země, aby se zdržely účasti ve vojenské operaci USA proti Damašku. „Damašek provede odvetný úder nejenom proti Izraeli, ale i proti sousedním zemím – Jordánsku a Turecku, pokud se tyto země nějakým způsobem zúčastní americké operace“, prohlásil Mikdád. „Když začne válka, tak už nikdo nebude moci kontrolovat situaci. Domníváme se, že jakýkoliv útok proti Sýrii bezpochyby vyústí v chaos v celém regionu, a možná i za jeho hranicemi“, poznamenal syrský diplomat.


Jordánské vojenské velení vydalo rozkaz k tomu, aby vojenské letectvo bylo uvedeno do stavu zvýšené bojové pohotovosti pro případ zahájení operace západních zemí v Sýrii, oznámil televizní kanál Al Arabia.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jeho země podpoří jakoukoliv koalici proti syrské vládě, oznámil libanonský list Daily Star.

„Řekli jsme, že jsme připraveni účastnit se jakékoliv koalice (proti Sýrii)“, cituje list slova tureckého premiéra. Turecko je v jakýkoliv okamžik připraveno k odražení možného úderu ze strany Sýrie, prohlásil.

Současně premiér neupřesnil, zda bude turecké účast v koalici mít vojenský charakter.

Zdroj:  czech.ruvr.ru