Od poslední velké demonstrace proti zákonu o homosexuálních manželstvích uběhl zhruba měsíc a napětí mezi odpůrci zákona a vládou stále stoupá. Na jedné straně se oponenti zákona stále nevzdávají a pravidelně organizují akce jako například tzv. večery Veillet, na kterých se shromažďují převážně mladí lidé po různých místech Francie a při svíčkách recitují básně a tak symbolicky „bdí nad právy dětí“, dny „nošení triček La MANIF“, petice za možnost uplatnění si výhrady svědomí, přidávají se další rebelující starostové a minulou neděli přišlo asi 1500 manifestantů „přivítat“ prezidenta republiky před sídlo televizní stanice M6, v níž měl vystoupení.


Nicolas B. 23-letý student, jeden ze zakládajících členů hnutí Veillers a aktivní účastník demonstrací, který již byl v minulosti zadržen za účast na manifestaci, se zúčastnil ohlášené demonstraci před sídlem TV M6. Poté co se po desáté večer shromáždění rozešlo, pokračoval se skupinkou kamarádů po Champs-Elysées a měl na sobě mikinu s logem hnutí.

Skupinu zadržela policie avšak Nicolas se snažil utéct a schoval se v nedaleké pizzerii, kde ho však policie zatkla. Podle jeho advokáta policejní zásah byl brutální a Nicolas potřeboval po něm lékařské ošetření. Nakolik student považoval své zatčení za neoprávněné odmítl poskytnout vzorky své DNA a otisky prstů. Za  rebelii  byl trestním tribunálem, který má v kompetenci většinou těžké zločiny a kuplířství, odsouzen na 4 měsíce vězení z toho 2 měsíce nepodmíněně a pokutu 1000 eur.