Čínské ministerstvo zemědělství se zničehonic rozhodlo nepokračovat v programu, který vyvíjel geneticky modifikovanou kukuřici a rýži. Někteří ochránci životního prostředí tvrdí, že obavy ohledně GMO plodin hrály v tomto rozhodnutí klíčovou roli. 17. srpna, když bylo potřeba obnovit povolení, se ministerstvo zemědělství rozhodlo je neprodloužit. V roce 2009 výbor pro biologickou bezpečnost vydal certifikáty na vývoj dvou plodin, rýže a kukuřice.


Plodiny byly vyvinuty zemědělskou univerzitou Huazhong poblíž Wuhanu a vkládaly se do nich naděje, že pomohou snížit užívání pesticidů o 80% a zároveň navýší objem úrody o 8%, řekl Huang Jikun, hlava vědeckého týmu čínské akademie věd, Reuters v roce 2009. Nyní je prodej geneticky modifikované rýže na otevřeném čínském trhu zakázaný.

V červenci byla nalezena GM rýže v prodeji velkého supermarketu ve Wuhanu, který se nachází na druhé straně řeky od zemědělské univerzity Huazhong, kde se produkt vyvíjel. To způsobilo veřejný neklid.

Podle Huanga Jikuna však nebylo veřejné mínění jediným důvodem, proč byl projekt zastaven. Prohlásil, že Čína usiluje o soběstačnost ve smyslu produkce rýže, takže geneticky modifikované verze zkrátka nejsou potřeba. Čína vyváží jen minimum rýže, neboť se jí většina zkonzumuje na domácím trhu. Huang přiznal, že „rostoucí veřejné obavy ohledně bezpečnosti GM rýže“ také hrály svou roli.

Cong Cao, profesor z Nottinghamské univerzity, na rozhodnutí zareagoval ostře. V deníku „The Conversation“ napsal, že tento krok „signalizuje vážnou ránu pro boj za zavedení GM potravin v Číně.“

Cao považuje rozhodnutí za nelogické a dodává, že „anti-západní sentiment převážil hromadu studií schvalujících výhody agro-biotechnologie. Vládní podpora GM potravin rychle klesá a vypadá to, že možnost komercializovat GM rýži – která má šanci pomoci vyřešit některé z největších problémů Číny – je fuč.“

Produkce GM kukuřice se s takovým skepticismem nesetkala, neboť se jí živil především dobytek. Každopádně, stejně jako u rýže, její licence nebyla obnovena.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Zkušení novináři, kteří se nebojí psát pravdu. Erik Best, Ľubomír Huďo, Milan Vidlák, Tereza Spencerová a další… – nový časopis Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: rt.com