Ač byl pro dnešní tradingová sezení příznačný vliv zpráv, které zprvu, i když rozpačitě, korelovaly s tím, co by v roce 2014 mohlo být ekvivalentem někdejší střelby na arcivévodu Ferdinanda, tak tenhle příval zpráv ve zpětném pohledu dává smysl jen hrozně málo. Rekapitulujme to: 1. Včera odpoledne dva britští reportéři pracující pro Guardian a Telegraph údajně umístění na hranici s východní Ukrajinou hlásili, že byli „očitými svědky“, jak konvoj vojenských vozidel přejel hranici z Ruska do odštěpenecké Doněcké republiky, čili na Ukrajinu.


Ač u toho byly fotky vojenských náklaďáků, které doprovázely ruský humanitární konvoj na ruském území, tak prozatím kromě řečených zpráv od očitých svědků neexistuje žádný důkaz potvrzující, že by ruská vojenská vozidla buď na Ukrajinu vstoupila, nebo na ní už byla.

2. Dnes ráno ukrajinský vojenský mluvčí Andrij Lysenko šokoval svět, když agenturní zprávy ohlásily, že ukrajinské síly na ten ozbrojený konvoj z Ruska zaútočily a část ho „zničily“. To později zopakoval i sám president Ukrajiny, když řekl, že „uvedené informace jsou věrohodné a potvrzené, protože většina těch strojů byla zneškodněna přes noc ukrajinským dělostřelectvem,“ a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že aliance přes noc detekovala „průnik“ vozidel z Ruska s dodatkem, že to, „co jsme viděli uplynulou noc je pokračováním toho, co vídáme už nějakou dobu.“ Čili stejně jako výše uvedené, je to jen ústní tvrzení s nulovou skutečnou doložeností.

3. Krátce poté zareagovalo Rusko, když ruské ministerstvo obrany řeklo, že na Východní Ukrajinu žádná ruská vojenská kolona nepřejela, a že výše uvedené zprávy se zakládají na „nějakých fantaziích.“

A zde dochází ke zhroucení logiky, protože Rusko by neproneslo žádné takové formální prohlášení, které jasně ukazuje, že Rusko věří, že neexistují žádné důkazy o zničení ruského konvoje na ukrajinském území, které by jasně existovaly, pokud by opravdu, jak tvrdil ukrajinský president, byla „většina těch strojů zničena.“

Je-li to pravda, tak to rovněž poukazuje na to, že si jednak Ukrajina celou tu povídačku vyfabrikovala, a určitě tu část o zničení konvoje, a navíc i na pochybnost toho, že by vůbec kdy Ruskové na Východní Ukrajinu vnikali. Kromě toho to rovněž naznačuje, že i zprávy těch britských reportérů jsou rovněž fabrikacemi.

Pokud ovšem neexistují důkazy, které by věrohodnost jak reportérů Guardianu, tak Telegraphu mohly uchovat, a kdyby snad existovaly, pak by ani Ukrajinu nešlo obviňovat z vyfabrikování povídačky, která zapadá do toho, o čem mnozí říkají, že jsou to jen její válkychtivé ambice, a pak by také bylo břemeno vysvětlování toho, proč lžou o neexistenci invaze, na Rusku.

K tomu by tedy také patřilo to, že důkazní břemeno by mělo být na Ukrajině, aby ona prezentovala nějaký faktický důkaz o zničení ruského vojenského konvoje, místo aby jen stavěla na povídačce vymyšlené dvěma britskými mediálními kanály, protože jestli Ukrajina opravdu žádné důkazy nemá, pak nejenže se rozsype její povídačka, ale co hůř, i věrohodnost a reputace její vlády, a k tomu bude na hadry i důvěra v NATO a v UK tisk.

Nebo existuje ještě jiná možnost? No, taková, která je pro Ukrajinu až příliš nestravitelná, totiž že by si ve své natěšenosti něco rozstřílet mohla docela dobře rozstřílet i některá svá vlastní vojenská vozidla. Určité vodítko k možnosti takovéhoto běhu událostí pochází ze zprávy Interfax citující vedení odštěpenecké Doněcké lidové republiky.

[quote align="center" color="#999999"]

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky zavrhlo prohlášení ukrajinské vlády o zničení konvoje něčeho, co se jeví být ruskými obrněnými vozidly na východní Ukrajině.

„My jsme z Ruska žádná obrněná vozidla nedostali. Žádné ruské jednotky včetně ruských obrněných vozidel hranici nepřešly. Tudíž ani žádná ruská vojenská vozidla nemohla být zničena,“ řekl v pátek večer Interfax místopředseda vlády Doněcké lidové republiky Anderej Purgin.

Purgin tvrdil, že naopak milice zničily asi 100 ukrajinských obrněných vozidel.

„Zrovna dnes byla zničena spousta ukrajinských obrněných vozidel, na jednom místě 7, na druhém 12. A tak je tomu po celém území Doněcké lidové republiky. Celkem jich bylo kolem 100,“ řekl Purgin.[/quote]

Na co to poukazuje, je jasné: jelikož bylo možná zničeno 100 ukrajinských obrněných vozidel, i když třeba také ne, tak by člověka mohlo zajímat, jestli ve skutečnosti neodpovídala i ukrajinská armáda za určitou „pomoc“ separatistům něčím, co by se mohlo jevit jako incident přátelské palby?

Ale snad ten nejdrtivější důkaz nepřichází od nikoho menšího než z Bílého domu samotného, který podle CNN právě přiznal, že ač Moskvu obviňuje z „vnikání“, tak nemůže ten konvoj zničený Kyjevem potvrdit.

Třeba je to z toho nejjednoduššího možného důvodu, tedy že neexistuje žádný doklad, který by jim mohl pomoci s procesem potvrzování?

Což je poněkud nepříjemné, protože jak bylo vysvětleno výše, bez potvrzení o zničení konvoje se celá ta povídačka rozsype jako jen další bezprecedentní fabrikace k válečnému štvaní, a to taková, do které nejenže se zapojil jen sám Kyjevský režim, ale i NATO a britský tisk!

Co je horší, pokud se opravdu převážně ukáže, že Ukrajina lže o události, ze které trh pomalu dostal srdeční infarkt v důvěře, že by mohla vypuknout nová mezinárodní válka se zapojením Ruska, tak to potom Ukrajina asi lhala i o lehu MH17. A o čem dalším může ještě Kyjevský režim lhát?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com