Ruská centrální banka a Národní banka Číny se dohodly, že budou obchodovat ve svých národních měnách. V nejbližších dnech dolar z rusko-čínského obchodu zmizí. Ruské společnosti obchodující s čínskými partnery budou mít téměř neomezený přístup k jüanům. Číňané mohou platit rubly. Tak budou obchodní kroky jednodušší a volnější a tím se zvýší mezi oběma státy obchodní obrat. Ruský megaregulátor, což je speciální zplnomocněná nadbankovní instance oznamuje, že dohoda bude jedním z nástrojů, zajišťujícím mezinárodní finanční stabilitu tím, že otevře možnost zapojení peněžní likvidity v kritických situacích.


Obě centrální banky jsou připraveny k transakcím na výměnu rublů na jüany a naopak. Klienti ruských bank mohou ve svých bankách obdržet jüany přímo.

Příprava trvala několik měsíců. Putin mluvil o potřebě nových nástrojů k řízení rusko-čínských měnových rezerv v květnu v Šanghaji. Vedoucí Banky Ruska Nabiulinna se sešla s předsedou Čínské národní banky v červenci a spolu posoudili další opatření.

Nyní budou Rusové jako druhou národní měnu zřejmě používat pro své spoření a hotovostní platby jüan, nikoliv dolar.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: outsidermedia.cz