V projevu necitlivost k tak výjimečné události i pro bruselského byrokrata činitel Evropské unie právě řekl žurnalistům, že sestřelení malajského letadla nad Východní Ukrajinou „poskytuje EU příležitost k prvnímu přímému kontaktu“ s pro-ruskými separatisty. Činitel EU mluvil pod podmínkou, že může být citován, ne však jmenován, uvádí Euractiv. Tento činitel v pátek řekl: Je důležité si všimnout, že ta strašná tragédie, k níž včera došlo, může v politickém smyslu otevřít nový prostor.


Jak víte, v posledních třech týdnech běháme za pro-ruskými separatisty, abychom od nich dostali alespoň konferenční hovor.

Po té tragédii, k níž včera došlo, se konferenční hovor uskutečnil, a oni přišli s jasnými rozhodnutím o ochraně a zabezpečení této oblasti kolem sestřeleného letadla. A separatisté dokonce přijali i určité zastavení palby, po příštích 48 či 72 hodin.

Podle Euractivu tento činitel dodal, že si nepamatuje, zda to bylo 48 či 72 hodin, obsahovala to ale dohoda s kontaktní skupinou, která jeho slovy „otevírá příležitost, v níž všichni zjistí, zda můžeme postupovat vpřed s tím, co bylo cílem EU během posledních několika týdnů, což je ukončení násilností a realizace mírového plánu presidenta Porošenka.

Kontaktní skupina svolaná 17. července po katastrofě malajského letadla sestává z vedoucích zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE). Tato skupina měla konferenční volání se zástupci separatistických skupin v Doněcku, při němž bylo dosaženo dohody, že separatisté budou udržovat místo havárie zabezpečené a umožní přístup pozorovatelům OSCE a mezinárodním leteckým vyšetřovatelům.

Letecké experty pozvala Evropská komise, aby promluvili s tiskem. Podle této zprávy Euractivu tito analytici Komisi řekli, že zatím žádné nezávislé zdroje nemohly potvrdit, že by tento letoun byl zasažen raketou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com