Radarové stanice NASA získaly první fotografie velkého asteroidu 2014 JO25, který se k Zemi přiblíží dnes v noci, když proletí skoro dva miliony kilometrů od povrchu planety, píše Sputnik. Vědci NASA využili tuto možnost získat přesné údaje o tvaru a složení tohoto asteroidu a „vyblejskli" ho za pomoci silného radaru v Goldstonu a využili odražené rádiové vlny pro odhadnutí rozměrů a dalších fyzických vlastností 2014 JO25.


Tento asteroid je tvarem podobný čince nebo botičce, což ho spojuje s kometou Churyumov-Gerasimenko, kterou studovala sonda Rosetta do září loňského roku. Stejně jako kometa i toto nebeské tělo vzniklo v důsledku srážky dvou menších asteroidů. Průměr větší „polokoule" 2014 JO25 je 620 metrů, rozměry druhé poloviny zatím nebyly určeny.

 

Toto nebeské těleso bylo objeveno v roce 2014 automatickým teleskopem Mount Lemmon v rámci Catalina Sky Survey. Podle různých odhadů může jeho průměr být od 640 metrů do 1,5 kilometru. V noci ve středu 19. dubna proletí ve vzdálenosti 4,6 distancí mezi Měsícem a Zemí (1,77 milionu kilometrů) od povrchu naší planety na cestě ke Slunci.

Jak uvádějí astronomové, bude se pohybovat pro asteroidy rekordní rychlostí asi 33 metrů za sekundu nebo 118 kilometrů za hodinu. Během přiblížení k Zemi bude 2014 JO25 díky jeho lesklému povrchu dobře viděn na Zemi dokonce malými teleskopy.




Loading...