Ukrajinská armáda pokračuje v rozsáhlé ofenzivě proti Doněcké a Luhanské lidové republice. Plošné ostřelování dělostřelectvem přináší více civilních obětí. Salvové raketové systémy Grad, Uragan a Směršč se v Nikolajevce použily prakticky k vymazání této obytné oblasti ze zemského povrchu. S tímto městem teď není spojení, takže není možné se přesně dovědět, jaké jsou oběti. Obytné čtvrti Semjonovky a Slavjanska jsou běžně vystaveny pravidelnému bombardování. Systémy podpory života v Slavjansku jsou mimo provoz; město je obklíčené a zablokované. Na auta, co se pokusí odjet, se střílí.


Podrobnosti tohoto krveprolití bude ještě třeba prostudovat, než se s nimi seznámí veřejnost. Koncem ledna 2013, když byl ještě u moci bývalý president Janukovič, podepsala ukrajinská vláda s Royal Dutch Shell první významnou 50 letou dohodu o rozdělení zisku z břidlicového plynu. Shell plánuje rozvoj plynového pole Juzov v regionech Doněck a Charkov, a v roce 2014 tato společnost potvrdila svůj záměr pustit se do plnění této dohody, jakmile se konflikt de-eskaluje, a situace se stabilizuje. Informace o této úmluvě jsou tajné. Ukrajinská vláda údajně nemůže odmítnout rozšíření jejích podmínek. Území, které se má zkoumat představuje 7 886 čtverečních kilometrů, včetně Slavjanska (umístěného napravo v srdci ložiska), Iziumu, tj. velké části Kramatorska a velkého počtu menších obydlených oblastí jako je např. Krasny Liman, Seversk, Jasnogorsk, Kamyševka atd.

V souladu s článkem 37.2 této dohody musí místní obyvatelé prodat svou půdu a své nemovitosti. Pokud by odmítli, budou k tomu ve službě zájmů Shellu přinuceni. Náklady společnosti jí Ukrajina kompenzuje ze svého podílu na vyprodukovaném plynu.

Vláda přejímá odpovědnost za to, že najde řešení všech problémů s místními úřady.

V projektech břidlicového plynu na Ukrajině ale existují i další hráči.

  • Eurogas Ukrajina některé z jehož akcií vlastní British Macallan Oil & Gas (UK) Ltd, který patří US Euro Gas;
  • Bursima Holdings s Hunter Bidenem, synem americký vicepresidenta jako členem správní rady.

V tomto spočívá hlavním cíl těch, kdo rozpoutali „anti-teroristickou operaci“ čili Donbaské masakry. Ti chtějí uchvátit naprostou kontrolu nad regiony Doněck a Luhansk, aby vyčistili cestu k těžbě břidlicového plynu (z 80-140 tisíc studní). Orná půda se už nebude využívat k zemědělským účelům, domy a kostely se budou muset zbourat a postavit infrastruktura k produkci plynu. Ukrajina se chlubí umístěním 27% černozemí. Ty ale bude muset prodat do zahraničí. Tohle lze těžko udělat v míru, ale časy války moc věcí mění. Je třeba snížit zdejší populaci a ponechat tu jen ty, co jsou potřební k těžbě plynu. Nový starosta Krasneho Limanu jmenovaný Turčynovem po zabrání města ukrajinskými vojsky už místním obyvatelům slíbil, že vytvoří nová pracoviště místo těch, o která přišli v důsledku válečného poničení průmyslových zařízení.

Mnozí věří, že když se potlačí odpor, tak kontrola nad regiony Doněck a Luhansk umožní izolaci Ruska od významné části evropského trhu s plynem. Experti věří, že situace se poněkud vyjasní na podzim 2014.

Tahle záležitosti vykypěla předchozí měsíc po komentářích z nepravděpodobného zdroje. Od generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Ramussena. Tento normálně činitel nižší důležitosti, který sotva kdy komentuje záležitosti energetiky, řekl 19. června v Londýně sídlícímu mozkovému trustu Chatham House, že Rusko, jak tvrdil, tajně podporuje některé evropské ekologisty zaměřené proti frackingu, aby Evropě zabránilo připojit se k americké revoluci břidlicového plynu – a tudíž tento kontinent udržovat v závislosti na ruském exportu plynu. Rasmussen tvrdil, že spojenci NATO zjistili fungování těchto ruských manipulací v „sofistikov aných informačních a dezinformačních operacích“ uvnitř evropských dobře organizovaných skupin proti frackingu.

Návrh Zákona o prevenci ruské agrese z roku 2014 přišel do amerického senátu 1. května ve volební rok se širokým zaměřením proti politice administrativy osm Republikánů vedených vůdcem GOP Mitchem McConnellem odhalilo balíček postihů Ruska i za pomoci NATO a s exportem US zemního plynu. Tito senátoři řekli, že doufají v podporu Demokratů a přinejmenším v donucení Bílého domu, aby rozvinul kohezní strategii místo jeho ad hoc reakci. To znamená, že cíle zřízení kontroly nad ložisky v regionu Doněck-Dněpropetrovsk se ukázaly být válkou proti místním lidem a operací k jejich odstranění. Masakry šířící strach mezi místními nutící místní obyvatele, aby se stali uprchlíky, se stal jedním z hlavních nástrojů realizace politiky kyjevských úřadů dosazených k moci pučem. Ty slouží zájmům nadnárodních společností, které jsou zapojené do etnických čistek ruského obyvatelstva Donbasu. Lidské životy, normy mezinárodního práva a pravidla vedení soudobé války neznamenají nic pro ty, kdo za tohle krveprolití odpovídají. Někteří experti (např. E. Gilbo) říkají, že odhady toho, kolik lidí by mohlo v regionech zůstat, se už provádí.

4. července šéf Doněckých formací sebeobrany Doněcké lidové republiky Igor Strelkov řekl, že když Rusko nedosáhne zastavení palby a nerozpoutá mírotvornou operaci, tak Slavjansk s jeho 30 tisícovým obyvatelstvem bude za týden až dva smazán z povrchu země.

P.S. Po mnoho týdnů tato formace sebeobrany vázala značné síly Ukrajinské armády a udržovala je v soustředění kolem obleženého Slavjanska. Odpoledne 5. července jednotky milice prorazily obklíčení, aby se uvolnily i k akcím mimo tohle omezené bitevní pole.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org