Nemožné se stalo možným. Nikdy neříkej nikdy. Bankéři z Wall Streetu vyjeveně zírají na titulky přicházející z Evropy, kde stojí, že na Islandu byl bývalý generální ředitel největší banky této země, která se v roce 2008 účastnila na krachu ekonomiky této země, odsouzen k trestu vězení. Jak hlásí Valeuwalk, Sigurjon Arnason, který dostal rozsudek roku ve vězení, se oficiálně stal prvním bankovním ředitelem, který byl usvědčen z manipulací cen akcií této banky a z klamání investorů, věřitelů a úřadů mezi 29. zářím a 3. říjnem 2008, kdy se jmění banky hroutilo a strhávalo s sebou ekonomiku. 


Vypadá to, že i on byl stejně šokovaný verdiktem, jako jsou Wall-streeťané: „Tento rozsudek je pro mě velkým překvapením, vždyť jsem přeci nedělal nic špatného.“ Bylo to nejspíš všechno pro vlastní blaho lidu…

Od ValueWalk:

[quote align="center" color="#999999"]

Někteří si mysleli, že by k tomu nemohlo nikdy dojít. Ale na Islandu byl bývalý generální ředitel jedné z největších bank v zemi, která v roce 2008 strhla ekonomiku do krachu, odsouzen k trestu vězení.

Islandský bankéř je první, co to dostal za manipulace cenami akcií banky.

Když dostal Sigurjon Arnason jednoroční rozsudek vězení, tak se oficiálně stal prvním bankovním ředitelem usvědčeným z manipulací cenami akcií banky a z klamání investorů, věřitelů a úřadů mezi 29. zářím a 3. říjnem 2008, když se jmění banky hroutilo a strhávalo s sebou ekonomiku. Landsbanki byla jednou ze tří bank, která si nahromadila skoro 75 miliard $ dluhů, než nad ní nakonec spadla opona.

„Co, já a vinen?“ byla první reakce tohoto ředitele po vyslechnutí svého osudu. „Tento rozsudek je pro mě velkým překvapením, jelikož jsem nedělal nic špatného,“ citují v článku Reuters Arnasona prohlašovat po vyslechnutí trestu. Arnason se ještě nerozhodl, jestli se proti tomuto rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu, protože odvolací proces by mohl trvat déle než jeho trest.

I další islandští ředitelé bank byli odsouzeni

Okresní soud v Reykjaviku devět měsíců z Arnasonova rozsudku vyjmul a řekl, že ty budou v podmínce. I další do této situace zapojení ředitelé byli odsouzeni: Ivar Gudjonsson, bývalý ředitel vlastního obchodování banky spolu s Juliem Hidarssonem, bývalým brokerem této banky. Každý z nich dostal devět měsíců rozsudku a šest z těch měsíců soud dal okamžitě do podmínky.

Všichni se prohlašovali vůči těmto obviněním za nevinné, jelikož propad do této krize pokračuje od roku 2008 až do dnešních dnů, jak na tomto severoatlantickém ostrově, tak po celém světě. Jako o projevu tání v této krizi referovala počátkem tohoto týdne Reuters o tom, že počátkem týdne souhlasila Landsbanki, nástupce zkrachované Landsbankinn, že prodlouží uzávěrku na restrukturaci obligací až do konce roku. Pokud bude dosaženo dohody o restrukturaci, tak by to mohlo pomoci vládě zrušit kontrolu kapitálu, která byla kvůli krizi uvalena.[/quote]

* * *

Vypadá to, že by bylo třeba, aby ‚přispěl‘ více vůdcům národa.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz