Prezident Ukrajiny Petro Porošenko „pozastavil platnost režimu jednostranného zastavení palby“ v Donbasu. Ukrajina stojí na prahu rozsáhlé občanské války. „Budeme útočit a budeme osvobozovat naši zemi. Neprodloužení režimu zastavení palby je naše odpověď teroristům, ozbrojencům, marodérům a všem, kdo ponižují pokojné obyvatelstvo, kdo paralyzují ekonomiku regionu, kdo maří zaplacení mezd, důchodů a stipendií, kdo připravili lidi o normální mírový život“, praví se v prohlášení Porošenka.


Prezident Ukrajiny zdůrazňuje, že vojáci budou jednat výhradně proti „ozbrojeným proruským aktivistům“ a „nebudou střílet na obytné čtvrtě ani ohrožovat životy žen, dětí a starců“. „Taková je věčná rytířská povaha ukrajinského vojska“, uzavřel prezident.

Ve skutečnosti ale jak před vyhlášením, tak i v době „příměří“ ostřelovala armáda a jiné ozbrojené útvary podporující Kyjev obytné čtvrtě Slavjanska, Kramatorska a jiných osad na jihovýchodě, a počet běženců a zahynulých pokojných obyvatel se stále zvyšoval.

V době „příměří“ přeskupila armáda své síly a přisunula rezervy s tanky, těžkým dělostřelectvem a raketomety. Podle názoru expertů jen za použití této techniky a bez ohledu na ztráty mezi civilními obyvateli bude moci armáda zatlačit domobrance.

Snad právě takové rozhodné akce žádají na prezidentovi Ukrajiny v USA. Washington si nevšímá hromadného odchodu běženců do Ruska a označuje číslo 120 tisíc běženců, které uvádí OSN (podle údajů migračních služeb RF jde o více než 400 tisíc), za nehodné důvěry. Ve Washingtonu si nevšímají ani hromadných obětí mezi pokojnými obyvateli. A domobrance, kteří se pokoušejí bránit své domy, označují za „teroristy“.

V Evropě si začínají podle všeho uvědomovat reality současného dění na Ukrajině. Dokonce zástupce OBSE za Estonsko Tynis Asson, kterého zadrželi domobranci na měsíc a propustili teprve v těchto dnech, prohlásil, že domobrance Nového Ruska nelze pokládat za „teroristy“ ani za „separatisty“, ale jen za aktivisty nebo „účastníky odporu“, protože „mají svou pravdu“. Spočívá v tom, že obyvatelstvo Jihovýchodu se nechce podřídit Kyjevu, z něhož zněly výzvy k zákazu ruského jazyka a k vraždám Rusů.

Upálení odpůrců kyjevské moci v Oděse, hromadné zatýkání představitelů opozice, vraždy a mučení novinářů a palba na pokojné občany – to všechno donutilo lid Jihovýchodu k tomu, aby zamítl Porošenkovu výzvu složit zbraně. Právo lidu na ochranu vlastního života v podmínkách, kdy moc nemůže zaručit ochranu – to je právě projev demokracie. A problém je jenom v tom, že „ochránci demokracie“ ve Washingtonu toto právo lidu jihovýchodu Ukrajiny odmítají.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru