Zatímco četné nesmírně zadlužené vlády celého světa doufají, že odvrátí pozornost toho, co zbylo z jejich zápasící střední třídy, od její existence s každodenním ožebračováním, a že ji oslní bleskovými světly blyštivých animací předvádějících další každodenní nejvyšší tržní úroveň všech dob, tak za scénou probíhá něco daleko významnějšího, čeho si zatím cení jen hodně málokdo: probíhá totiž de-dolarizace světa. Na poslední příklad toho, jak čím dále více zemí chystá jeviště pro konečnou měnovou válku, se vydáme opět do Ruska, kde Valentin Mândrăşescu z Hlasu Ruska vysvětluje, co chystá skupina BRICS – což je akronym hrdě vymyšlený Goldmanem pro skupinu, která byla původně koncipován, aby se pokračovalo s tím ohromným Americkým způsobem života, který vypouští biliony USA denominovaných dluhů na dosud ještě nevysávané trhy – ta se však pomalu ale jistě přetváří na proti-dolarovou alianci.


BRICS se formují do proti-dolarové aliance od Hlasu Ruska.

Před kriticky důležitou návštěvou v Pekingu příští týden se guvernérka Ruské centrální banky Elvira Nabiullina sejde s Vladimirem Putinem, aby referovala o pokroku o nadcházející dohodě o swapech rubl-yuan s Čínskou lidovou bankou a Kreml této schůzky využil, aby dal světu vědět o technických podrobnostech své mezinárodní proti-dolarové aliance.

10. června Sergej Glazjev Putinův ekonomický poradce vydal článek nastiňující potřebu zřízení mezinárodní aliance zemí ochotných zbavit se v mezinárodním obchodě dolaru a zdržovat se držby dolarů ve svých měnových rezervách. Konečným cílem bude podlomení washingtonské mašinérie tisku peněz, která živí jeho vojensko-průmyslový komplex a poskytuje USA hojnost možností šířit po celé planetě chaos živící občanské války v Libyi, Iráku, Sýrii a na Ukrajině. Glazjevovi kritici si myslí, že takovouto alianci by bylo těžké zřídit, a že vytvoření globálního finančního systému nezaloženého na dolarech by bylo extrémně nesnadné i z technického hlediska. Avšak tato hlava Ruské centrální banky při svém rozhovoru s Vladimirem Putinem odhalila elegantní technické řešení tohoto problému a přišla i s jasnou narážkou ohledně anti-dolarové aliance, která vzniká úsilím Moskvy a Pekingu:

„Udělali jsme spoustu práce na dohodě o swapech rubl-yuan, abychom zařídili obchodní financování. Příští týden kvůli tomu budu mít v Pekingu schůzku,“ řekla jen tak mezi řečí a pak vrhla bombu: „Diskutujeme s Čínou a s našimi partnery z BRICS o zřízení systému mnohostranných swapů, které umožní transfer zdrojů z jedné země do druhé, bude-li toho zapotřebí. Část měnových rezerv může být směrována do toho nového systému.“ (Prime news agency)

Vypadá to, že Kreml, aby zřídil svou proti-dolarovou alianci, zvolil přístup všechno v jednom. Měnové swapy mezi centrálními bankami BRICS budou zařizovat obchodní financování, přičemž budou úplně obcházet dolar. A tento systém souběžně s tím bude také fungovat jako de facto náhrada MMF, protože umožní členským státům této aliance směřovat zdroje financování ke slabším zemím. Jako důležitý bonus odvozený od tohoto „kvazi-MMF“ systému, využijí BRICS část svých měnových rezerv (nejspíš tu „dolarovou část“) na podporu právě tohoto, čímž drasticky omezí množství na dolarech založených instrumentů nakupovaných některými z největších zahraničních věřitelů USA.

Skeptici budou určitě argumentovat, že anti-dolarové alianci založené na BRICS se nepovede zbavit dolar jeho statutu globální rezervní měny. Než abychom se přeli s takovýmito myšlenkovými postupy, bude snazší poukázat na to, že je to sám Washington, kdo dělá, co může, aby rozšířil řady nepřátel dolaru. Když kanál Russia 24 požádal o komentář k prohlášení Nabiulliny Sergeje Kosina, presidenta státem vlastněné banky VTB a jednoho z nejzanícenějších přívrženců proti-dolarové politiky, tak ten nabídl velice zajímavý pohled na situaci v Evropě:

„Myslím, že práce na linii swapů rubl-yuan budou v nejbližší budoucnosti dokončeny a otevře se cesta k vyrovnávání rubl-yuan. Navíc však nejsme s touto iniciativou jediní. Víme o prohlášeních pronesených panem Noyerem, předsedou Bank of France. Vyjádřil názor, že v odvetě za to, co Američané udělali BNP Paribas, se musí dělat obchod s Čínou v yuanech a v eurech.“

Bude-li současný trend pokračovat, tak brzy většina významných globálních ekonomik dolar opustí, a ten bude vykopán i z globálního obchodního financování. Washingtonské šikanování přiměje všechny bývalé americké spojence, aby se radši rozhodli pro anti-dolarovou alianci než pro existující monetární systém založený na dolarech. Okamžik, kdy už nebude pro dolar možný návrat, může být daleko blíže, než se obecně myslí. Ve skutečnosti zelené bankovky možná už bodem, za kterým pro ně není návratu, a neodvratně se propadají po dráze k bezvýznamnosti, už prošly.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com